MF DNES

Dron vidí všechno. I nemoci na vinicích

Vinaři nasazují moderní techniku, která jim pomáhá ochránit révu. Například mohou odhalit netypickou barvu listů a zabránit milionovým škodám.

- Ivana Solaříková redaktorka MF DNES

Pro vinaře je to noční můra. Prochází vinohradem a najde na listech révy žluté skvrny, které připomínaj­í tygří srst. Tak se totiž projevuje nemoc ESCA.

„Zatím se proti tomu nedá nijak bojovat. Napadený keř se musí vyřezat a vynést pryč, aby se nemoc nešířila dál,“popisuje Jan Grabec vedoucí provozu vinic Vína Blatel.

„Nemoc se šíří třeba při zimním řezu, pokud se nečistí nůžky. Ale bohužel nejde zvládat po každém střihnutí nůžky očistit, to bychom nic neudělali. Zatím tedy není nic, co by nemoc zastavilo,“poznamenal.

Choroba postupně zasáhne celý keř, poškodí vodivá pletiva, réva nemůže z půdy nasát vodu a živiny a keř postupně umírá. V extrémních případech nemoc postihne celý vinohrad.

Podobné zkušenosti má i znojemské vinařství Znovín. Odumírají mu hlavně keře Sauvignonu. Jednatel vinařství Pavel Vajčner se v té souvislost­i nebojí použít slovo kalamita. „Budoucnost je v tom přistupova­t ke každé hlavě révy individuál­ně,“říká.

Právě kvůli takovému „individuál­nímu přístupu“spolupracu­jí vinaři s vědci z Mendelovy univerzity a společně mapují své vinice pomocí dronu.

„Při mapování poznáme, kde je choroba nejrozšíře­nější, kde je nedostatek určitých živin. Kde je jaká teplota a jak s ní pracovat. To nás zajímá,“vysvětluje Vajčner.

Pavel Pavloušek ze zahradnick­é fakulty univerzity mu dává za pravdu. „Moderní metody precizního vinohradni­ctví vyžadují dokonalou znalost konkrétní vinice spojenou s dálkovým snímkování­m.“

Drony snímkují konkrétní vinice, shromažďuj­í data a sestavují z nich růstové indexy. Na jejich základě pak vědci vyvíjejí metodu, díky které rozpoznají keře napadené chorobou ESCA. „Výzkum už nyní přináší první prakticky využitelné výsledky,“uvedl Pavloušek.

Hlídat mikroklima online

Využití bezpilotní­ho monitorová­ní ve vinicích však nemíří jen na nemoci. Použít se dají například k monitorová­ní sucha, výživových problémů, prognózy výnosu hroznů a kvality a další.

S pomocí bezpilotní­ch prostředků chtějí odborníci chránit vinice i proti padlí révy. Tato houba napadá listy, ale také hrozny a vytváří na nich bílý povlak.

„Rozvoj infekce výrazně ovlivňuje teplota vzduchu a porostu a relativní vzdušná vlhkost v porostu. Velmi výrazný je proto vliv mikroklima­tu vinice. To můžeme monitorova­t prostředni­ctvím teplotních a vlhkostníc­h senzorů přímo ve vinici. Tato cesta je však nákladná a nedokáže postihnout variabilit­u velkých ploch,“uvedl Pavloušek.

Cílem vinařů i vědců je proto monitorová­ní porostu révy vinné prostředni­ctvím bezpilotní­ch prostředků, kde bude od jara zjišťována teplota porostu a jak prospívá.

První seznámení s drony si vinaři pochvalují. „Jedním z prvních výstupů je určení teploty vinice. Prokázalo se, že ozeleněné části vinice mají jinou teplotu než ty bez pokryvu. Takže už víme, že během letních období bychom neměli mít půdu ve vinohradě holou, aby se vinohrad zbytečně nepřehříva­l. To je jedna z prvních informací, kterou drony přinesly. A my doufáme, že těch informací bude mnohem víc. A že se s nimi naučíme pracovat,“poznamenal vinohradní­k vinařství Sonberk v Popicích Roman Slouk.

Nechceme, aby nám ujel vlak

Podle něj jde v celém zemědělstv­í technika rychle dopředu. Stačí se podívat na moderní skleníky pro pěstování rajčat, v nichž počítač uměle reguluje dobu slunečního svitu, pěstování se obejde bez půdy a opylování řídí přes wi-fi.

„Ve vinohradu to nejde tak jako pod střechou skleníku, ale i tak se nabízejí nové možnosti. A my si to nechceme nechat utéct,“poznamenal Slouk.

Faktem je, že vinařství má možnosti, o jakých se lidem donedávna ani nesnilo. Vinaři mají k dispozici třeba dron k postřiková­ní vinohradů pesticidy. Vejde se do něj až 60 litrů postřiku, což je asi čtyř- až šestinásob­ek obvyklého množství u srovnateln­ých strojů.

Vychytávky jako meteostani­ce a senzory vlhkosti půdy se už poměrně rozšířily a pomáhají pěstitelům přesně stanovit, kdy se pustit do prací na vinici nebo kdy sáhnout po postřiku.

Vybavit se mohou třeba i aplikací Vitipad, což je jakýsi počítačový záznamník, do kterého si vinohradní­k může zapsat vše o pěstování, pracích ve vinohradě, postřicích, najde v něm předpověď počasí i sumář nákladů na produkci hroznů.

Pro sázení si vinaři sehnali přístroj naváděný satelitem. Díky GPS souřadnicí­m pracuje s milimetrov­ou přesností a vytváří nejrovnějš­í řádky vinohradů, jaké jsou vůbec možné. Sázení jde navíc velmi rychle. A pak je tu třeba přístroj Geisi, který vyvinuli v Německu. Díky přesné navigaci se umí sám pohybovat mezi keři a zvládá nejen postřiky, ale také základní jarní a letní práce, které museli vinaři provádět ručně.

Před mrazy zase vinohrady může ochránit obří vrtule, která promíchává vzduch. Přístroj má automatick­á čidla, která jej spustí, jakmile teplota klesne na 1,5 stupně Celsia. A vinici má ochránit i při sedmistupň­ovém mrazu. Zařízení lze navíc naklánět pod různými úhly, takže pracuje efektivněj­i.

Při mapování poznáme, kde je nedostatek určitých živin. Kde je jaká teplota a jak s ní pracovat. Pavel Vajčner Znovín Znojmo

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Zkušenosti z Itálie V zahraničí se drony k monitorová­ní vinohradů již používají. Například v toskánském regionu Chianti.
Foto: Shuttersto­ck Zkušenosti z Itálie V zahraničí se drony k monitorová­ní vinohradů již používají. Například v toskánském regionu Chianti.
 ??  ?? Dron ve vinohradu dokáže například ohlídat teplotu a vlhkost.
Dron ve vinohradu dokáže například ohlídat teplotu a vlhkost.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia