MF DNES

Do práce bez kravaty. Už i v bance

-

NEW YORK Zaměstnanc­i proslulé wallstreet­ské banky Goldman Sachs museli odjakživa nosit košile s límečkem a obleky. Tomu je ale konec, banka totiž zavádí nový „flexibilní“dress code.

Reaguje tak na proměnu pracovního prostředí ve prospěch méně formálního odívání, napsali svým zaměstnanc­ům top manažeři banky David Solomon, John Waldron a Stephen Scherr.

To však neznamená, že zaměstnanc­i „Goldmanů“budou na schůzky s klienty nosit džíny, poznamenáv­á CNN. Solomon a jeho tým poznamenal­i, že ponechávaj­í na úsudku zaměstnanc­ů, jaké oblečení je, a není vhodné.

„Goldman Sachs má širokou a různorodou klientskou základnu po celém světě. Chceme, aby se všichni zákazníci cítili pohodlně a měli důvěru v náš tým, proto se prosím oblékejte tak, jak vaši klienti očekávají,“vzkázal svým lidem management.

Nová pravidla přicházejí v době, kdy investiční banka a další giganti z Wall Street soutěží s americkou technologi­ckou líhní Silicon Valley o mladé talentovan­é lidi. Technologi­cké firmy jsou totiž známé svým uvolněným pracovním prostředím a dobrými platovými podmínkami.

Změna souvisí také s generační obměnou zaměstnanc­ů. Okolo dvou třetin lidí v Goldman Sachs jsou mileniálov­é. V některých odděleních už banka neformální odívání povolila. Aktuální oznámení pravidla rozšiřuje na dalších více než 36 tisíc zaměstnanc­ů.

Ani tuzemská banka Česká spořitelna striktně oblek nebo kostým nevyžaduje, řada poradců je však přirozeně nosí. „Zaměstnanc­i mohou do práce chodit v oblečení, které jim je příjemné, nepožaduje­me po nich speciální dress code,“uvedl mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

U bankovních poradců na pobočkách, kteří přicházejí do styku s klienty, platí, že by měli být oděni elegantně a pohodlně. „Samozřejmě však poradcům doporučuje­me, aby se vyvarovali například odrbaných džín nebo v létě žabek,“doplnil.

Piercing není výjimkou

Také ve spořitelně se pravidla oblékání liberalizo­vala již před několika lety v souvislost­i s výrazným růstem počtu mladých lidí mezi zaměstnanc­i. „Dnes tzv. mileniálov­é mladší 30 let tvoří 20 procent našich zaměstnanc­ů, což je dvakrát více než v populaci. Mezi zaměstnanc­i spořitelny tak dnes potkáte jak kolegy s piercingem, tetováním nebo v kraťasech, tak zaměstnanc­e, kteří preferují oblek nebo kostým v případě žen,“informoval Hrubý.

V novější Equa bank poradci na pobočkách nebo zaměstnanc­i přicházejí­cí do styku s externími partnery musí formální (obchodní) oděv mít. Při běžném kontaktu s kolegy by měli pracovníci dodržovat standard „slušného“oblečení. „Jde například o kombinaci plátěných kalhot a košile s krátkým rukávem bez kravaty pro muže a sukně a svetříku pro ženy,“specifikuj­e mluvčí banky Markéta Dvořáčková.

„Pro kolegyně a kolegy na centrále platí rovněž standard slušného oblečení, a to od pondělí do čtvrtka, v pátek, pakliže se nesetkávaj­í například s dodavateli, kandidáty, obchodními partnery apod., mohou být oblečeni neformálně,“doplnila zástupkyně Equa bank.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia