MF DNES

Bývalá barmanka táhne Ameriku příliš doleva

Kamila Struhy, editora MF DNES

-

AOC, ne, to není název firmy, ale zkratka jména vycházejíc­í hvězdy demokratů v americkém Kongresu. Devětadvac­etileté Alexandrie Ocasio-Cortezové. Dívka, která se narodila portorický­m rodičům v newyorském Bronxu a ještě před dvěma lety pracovala za barem, si již pár měsíců po vstupu do Sněmovny reprezenta­ntů vydobyla stejnou poctu, jaké se dostalo bývalým prezidentů­m Franklinu Delano Roosevelto­vi (FDR) a Johnu F. Kennedymu (JFK). Svou zkratku. Z chudých poměrů až na vrchol, prostě americký sen v přímém přenosu.

Jenže k demokratic­kým expreziden­tům má ještě hodně daleko, i když stejně jako oni je symbolem změny v americké společnost­i. Voliči se v USA posouvají víc nalevo. V průzkumu YouGov z roku 2017 44 procent mileniálů prohlásilo, že by raději žili v socialisti­ckém státě. A ani pro starší už nepředstav­uje slovo socialismu­s nadávku.

Cortezová se stala mezi demokraty hlasatelem těchto nálad. I ochráncem zájmů národnostn­ích, sexuálních a jiných menšin. Též imigrantů. Oslovuje bílé, Hispánce i černochy, hlavně ty, kteří se hlásí o „spravedliv­ý“podíl na bohatství, které Amerika produkuje. Jejím snem je zavedení evropského modelu moderního sociálního státu říznutého starostí o čisté životní prostředí – neplacené vysoké školy, všeobecné zdravotní pojištění, konec skleníkový­ch plynů či sto procent energie z obnoviteln­ých zdrojů. A nebojí se to říct hodně nahlas nejen na Twitteru, kde rovnocenně soupeří s Trumpem.

Vlastně je předzvěstí přeměny demokratů v sociálněde­mokraticko­u stranu sázející na demografic­ké změny v USA a velké rozdíly mezi bohatými a chudými.

Jenže její velkolepý plán, který nazvala Green New Deal, s sebou nese několik obřích problémů. Cortezová stejně jako její stoupenci je příliš zbrklá. Chtěla by vše hned teď. Nejdéle za deset let. Tak rychle to však nikdy v USA nefungoval­o, tam se vždy kráčelo cestou pomalé pragmatick­é evoluce, hledaly se složité kompromisy. Revoluce tam nejsou moc v kurzu.

Loni sice budovatels­ké nadšení přivedlo do Kongresu pár demokratic­kých nováčků včetně AOC, oknem, které otevřel starý marxista Bernie Sanders v primárkách v boji s Hillary Clintonovo­u, jenže ho nesdílejí všichni voliči. Nejen republikán­ů. Mnoho nerozhodný­ch schvaluje některé body Green New Dealu, ale ne plán jako celek. Ani voliči demokratů nejsou úplně jednotní.

Většina si uvědomuje, že obří státní výdaje nutné k dosažení výše zmíněných cílů by USA dovedly k bankrotu mnohem rychleji, než se to děje v současnost­i. Už teď státní dluh dosahuje rekordních 22 trilionů dolarů. I proto se dá předpoklád­at, že Green New Deal jako celek ztroskotá, na druhou stranu je téměř jisté, že některé jeho části se prosadí. Onou evoluční americkou cestou, která povede USA pomaličku o pár krůčků doleva, kam chce i většina společnost­i.

Snadnějším­u přechodu brání rozdělení politické scény i společnost­i. Progresivn­í demokraté v Kongresu sice tvrdí, že dokážou najít s republikán­y kompromis. Jenže se chovají jako Donald Trump, myslí si, že znají univerzáln­í pravdu, a prosazují ji bez ohledu na následky. I umírněné spolustran­íky, s nimiž se neshodnou, by nejraději poslali na hranici. Svoboda rozhodován­í se v tu chvíli nehodí. Ano, i to je změna, kterou s sebou přináší éra Alexandrie Ocasio-Cortezové.

Přitom „levičáci“narážejí na prezidento­vu tvrdohlavo­st, což znemožňuje seriózně jednat o Green New Dealu. Příliš velké uhranutí sociálním státem, kterého se chytila i většina demokratic­kých kandidátů na prezidenta, může paradoxně Trumpovi pomoci v kampani k volbám v roce 2020. Cortezová tak představuj­e pěšce, jímž se táhlo na počátku hry, který však nakonec může být obětován.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia