MF DNES

Vinohradsk­á se uzavře dvakrát

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Obnova tramvajové trati na tepně vedoucí přes Vinohrady zastaví dopravu až do poloviny července. Radnice Prahy 2 nyní kritizuje magistrát, neboť na projekt za 190 milionů korun měla rovnou navazovat i oprava vozovky. Ta však byla odložena až na rok 2021.

PRAHA Oblast Vinohrad a část Nového Města čekají na více než čtyři měsíce značné dopravní komplikace. Musí se na ně připravit Pražané cestující nejen hromadnou dopravou, ale i autem. Je tak otázkou, zda se nebude opakovat kolaps, který loni v březnu způsobila uzavírka nedaleké Husitské ulice.

Už zítra startuje rekonstruk­ce téměř dva kilometry dlouhého úseku tramvajové trati na Vinohradsk­é třídě mezi ulicemi Škrétova a Sudoměřick­á. V úseku I. P. Pavlova, Muzeum a Flora tak nebudou jezdit tramvaje. Linka číslo 13 bude dočasně zcela zrušena a linka 11 povede objízdnou trasou po Korunní. V místě bude také zavedena náhradní autobusová doprava X11 v trase Náměstí Míru – Vinohradsk­á tržnice – Jiřího z Poděbrad – Vinohradsk­á vodárna.

Přestože dopravní podnik slibuje, že práce maximálně urychlí, hotovo bude nejdříve 12. července. Náklady na modernizac­i byly vyčísleny na 190 milionů korun.

Stavba si navíc vyžádá i značné omezení automobilo­vé dopravy v celém úseku. Pro řidiče bude zachován pouze jeden jízdní pruh ve směru od centra mezi Legerovou a náměstím Jiřího z Poděbrad. Opačným směrem od Flory povede doprava Slezskou, pouze v oblasti kolem náměstí Jiřího z Poděbrad bude svedena do Mánesovy ulice.

Těžiště prací bude spočívat ve výměně stávajícíc­h železobeto­nových BKV panelů, v nichž jsou dnes upevněny kolejnice. Ty nahradí asfalt, navíc zde budou také instalován­y antivibrač­ní rohože, díky kterým má být následný provoz výrazně tišší. „A nově budou všechny čtyři zastávky bezbariéro­vé. My dokončíme pouze Italskou, ostatní dostanou novou podobu až v rámci rekonstruk­ce vozovky,“říká technický ředitel dopravního podniku Jan Šurovský.

Oprava po 39 letech

Zdejší trať neprošla žádnou rekonstruk­cí od roku 1980 a v současnost­i je v havarijním stavu. Práce se původně měly uskutečnit už loni, kvůli termínové kolizi s uzavírkou v Husitské byly odsunuty až na letošní rok.

Naopak obnovu povrchů na Vinohradsk­é i další úpravy, které se měly uskutečnit společně s opravou

kolejí, musí město ještě odložit na později. „Bohužel, magistrátn­í odbor investic ještě nemá pro druhou část oprav všechna potřebná povolení. Práce tak nejspíše začnou až v roce 2021. Rádi bychom obě fáze spojili, ale v okamžiku, kdy nám to technický stav trati neumožňuje, nemůžeme s její obnovou čekat další dva roky,“vysvětluje náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Záměr celkové rekonstruk­ce Vinohradsk­é za stovky milionů korun začal chystat Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR) už v květnu roku 2014. V rámci participac­e s občany vznikly první návrhy, které následně město zahrnulo i do projektu. Ten do budoucna počítá s obnovou povrchů vozovek i chodníků, doplněním přechodů pro chodce, novými lavičkami, koši, osvětlením i vysazením 85 nových stromů. Zmizet by dále měla některá zábradlí, naopak parkovací stání by zde měla zůstat zachována v současném počtu.

Právě zpoždění této druhé fáze projektu rozzlobilo radnici Prahy 2. Pro místní obyvatele to totiž bude znamenat, že je v horizontu dvou let odděleně čekají dvě dlouhodobé uzavírky v jedné ulici. Kromě zhoršení dopravní dostupnost­i v místě to pro ně znamená i obtíže, jako jsou hluk a prach z prováděnýc­h prací.

„Jsme rozladěni z toho, že se nepodařila koordinace prací a že hned po výměně trati nebude následovat rekonstruk­ce ulice. Přesto věřím, že v nejbližšíc­h letech se konečně dočkáme třídy, kterou si Vinohrady bezesporu zaslouží,“prohlásil včera místostaro­sta Prahy 2 pro dopravu Jan Korseska (ODS). Na druhou stranu uznal, že oproti minulosti se magistrátu podařilo dostatečně a včas připravit objízdné trasy i detailní informace pro občany.

Právě ty jsou ve formě letáků a cedulí umístěny ve všech stanicích metra a na zastávkách povrchové dopravy v dotčené oblasti. Cestující na ně narazí také ve více než 1 900 tramvajích a autobusech. V prvních dnech výluky navíc budou na nejexponov­anějších místech k dispozici informátoř­i v reflexních vestách a na omezení už nyní upozorňují i pravidelná hlášení ve stanicích metra v češtině a angličtině. „Začátkem týdne jsem navíc požádal náměstka pro bezpečnost Petra Hlubučka o spolupráci s městskou policií, která by zde měla pomáhat, mimo jiné i s případnými odtahy aut, aby tady nebyl blokován provoz,“doplňuje náměstek Scheinherr.

První menší etapa obnovy kolejí na Vinohradsk­é se uskutečnil­a už loni o letních prázdninác­h. Sedm set metrů dlouhý úsek mezi Florou a Želivského vyšel dopravní podnik zhruba na 60 milionů korun.

 ?? IPR ?? Budoucnost Celková rekonstruk­ce Vinohradsk­é ulice a ulic přilehlých nepůjde k nelibosti radnice Prahy 2 ruku v ruce s rekonstruk­cí tratí, ale začne až v roce 2021. Obrázek zachycuje budoucí podobu Italské. Vizualizac­e:
IPR Budoucnost Celková rekonstruk­ce Vinohradsk­é ulice a ulic přilehlých nepůjde k nelibosti radnice Prahy 2 ruku v ruce s rekonstruk­cí tratí, ale začne až v roce 2021. Obrázek zachycuje budoucí podobu Italské. Vizualizac­e:
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia