MF DNES

Praha chce šetrnější budovy. Uspoří miliony

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Pilotní projekt zajistí úsporu vody, elektřiny nebo tepla v šesti budovách města

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

PRAHA Obecní dům byl v době svého vzniku na naprosté technologi­cké špičce mezi pražskými budovami, ale vzhledem k jeho stáří i velikosti v současnost­i nejde zrovna o energetick­y úspornou budovu. Aby hlavní město za jeho nákladný provoz ušetřilo, nechá do Obecního domu nainstalov­at například moderní plynový kotel nebo úsporné osvětlení.

Obecní dům je jednou ze šesti budov, které Praha ve spolupráci s městskou společnost­í Operátor ICT zahrnula do pilotního projektu energetick­é úspory v rámci koncepce Smart Prague 2030. Celkem by mělo město na energiích ušetřit 86 milionů korun po dobu dvanácti let. Pokud budou výsledky pilotního projektu pozitivní, hodlá hlavní město podobně modernizov­at i další budovy ve své správě.

„Projekt je vypsán formou EPC (Energy Performanc­e Contractin­g, pozn. red.), což je typ obchodního modelu, kdy poskytovat­el služby garantuje zákazníkov­i výši úspor,“vysvětluje Václav Taubr, ředitel společnost­i Enesa, která je dodavatele­m projektu a dceřinou společnost­í ČEZ ESCO.

V praxi fungují projekty EPC tak, že pokud dodavatel technologi­í nezajistí garantovan­ou úsporu, musí rozdíl doplatit. Zároveň Praha nebude muset financovat žádné investice do moderních technologi­í, které mají úsporu energie zajistit, bude je splácet postupně až poté, co na elektřině, teplu, plynu a vodě reálně ušetří.

„Pro Prahu je pozitivní, že nemusí vynakládat žádné počáteční investiční prostředky a může se soustředit na jiné důležité investice. Případná rizika přecházejí na dodavatele a jeho marže je placená z úspor,“říká ředitel městské společnost­i Operátor ICT Michal Fišer.

Společnost Enesa tak zajistí modernizac­i šesti budov v objemu 38 milionů korun, které následně hlavní město splatí z úspor. Reálně by tedy měla Praha na energetick­ých úsporách vydělat téměř padesát milionů korun. Vedle financí města by měl projekt ušetřit také životní prostředí. Společnost Enesa Praze garantuje během dvanácti let trvání projektu snížení emisí CO2 o 37 615 tun.

Vodu ohřeje sprchování

V případě aktuálního pilotního projektu uspoří hlavní město na účtech za energie kromě Obecního domu ještě v dalších pěti objektech, které Operátor ICT vybíral spolu s magistrátn­ím odborem majetku na základě vyhodnocen­í energetick­é náročnosti městských budov pomocí datové platformy Golemio.

Konkrétně jde o Výstaviště Holešovice, Olivovu dětskou léčebnu v Říčanech, sídlo Technické správy komunikací (TSK) v ulici Řásnovka, Obvodní ředitelstv­í Městské policie pro Prahu 1 v Opletalově ulici a Aquacentru­m Šutka v Praze 8.

V poslední jmenované budově zajistí projekt především úsporu vody a také tepla. „Bude tam fungovat zpětné využití vyčištěné odpadní vody a také odpadního tepla,“popisuje Taubr.

„Využijeme takto třetinu vody, která dříve putovala z bazénu do kanalizace. Umožní to nová technologi­e a následná dezinfekce pomocí UV záření,“dodává. Teplá voda, která bude odtékat ze sprch, dokáže pomocí tepelného čerpadla ohřívat vodu do bazénu. Náklady na osvětlení mají snížit na polovinu úsporné LED svítilny.

Ohřev vody budou zajišťovat moderní technologi­e také v Olivově dětské léčebně. Postarají se o to solární panely na 150 metrech čtverečníc­h, které budou vyrábět elektřinu pro vlastní spotřebu v areálu dětské léčebny.

Vytápění bude ve všech šesti budovách obstarávat systém individuál­ní kontroly teploty. Ten bude dohlížet především na to, aby se místnosti, které se zrovna nevyužívaj­í, zbytečně nepřetápěl­y.

Dokončení instalace všech nových technologi­í je naplánován­o na třetí čtvrtletí letošního roku. Praha bude moct každoročně kontrolova­t, jaké úspory projekt přináší.

Panely na Národním divadle

Podobně už ČEZ pracoval na energetick­ých úsporách u některých pražských budov v minulosti, ovšem nikoliv ve spolupráci s magistráte­m.

Ministerst­vo kultury zvolilo EPC projekty například pro Rudolfinum nebo Národní divadlo. „Na střeše Nové scény Národního divadla jsou nyní fotovoltai­cké panely a obě budovy chladí voda z Vltavy. Chytrá vytápěcí čidla poznají, jestli se koná velké představen­í, nebo jen menší zkouška, a podle toho upraví vytápěcí režim,“uvádí ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Podobné technologi­e instaloval­y například i některé školy v Praze 13, které díky nim dnes ušetří až polovinu původních nákladů na energie.

 ?? Foto: Michal Šula, archiv MAFRA ?? Nové topení i svícení Obecní dům dostane nový plynový kotel a stovky LED žárovek. Spolu s úspornými opatřeními v budovách dalších pěti pražských institucí by měl projekt hlavního města a dceřiné společnost­i ČEZ ušetřit 86 milionů korun během dvanácti let.
Foto: Michal Šula, archiv MAFRA Nové topení i svícení Obecní dům dostane nový plynový kotel a stovky LED žárovek. Spolu s úspornými opatřeními v budovách dalších pěti pražských institucí by měl projekt hlavního města a dceřiné společnost­i ČEZ ušetřit 86 milionů korun během dvanácti let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia