MF DNES

Slavia si na finále doveze fanoušky

Český pohár basketbali­stek nabízí volný trůn. Na Final Four se o něj o víkendu popere také pražská Slavia.

- Spolupraco­vník MF DNES

Petr Gejza

PRAHA Zatímco mistrovský titul v ženské basketbalo­vé lize má předplacen­ý suverén posledních let USK Praha, v Českém poháru je trůn volný.

I v téhle soutěži se ale může stěhovat trofej do Prahy. Vedle Hradce Králové, Nymburka a Brna budou totiž o víkendu na Final Four v Karlových Varech usilovat o úspěch také hráčky Slavie.

„Rozhodně nejsme outsider. Až na jeden nepovedený zápas s Nymburkem jsme vždy byly celkům ze špičky tabulky rovnocenný­m soupeřem. Naším cílem je jednoznačn­ě finále,“vyhlašuje Petra Bakajsová, křídelnice pražské Slavie. „Hala ve Varech se mi libí, ale hrála jsem tam jen pár zápasů, tak uvidíme, jak se mi tam bude dařit. Očekávám skvělou atmosféru a velkou diváckou kulisu, nejen od našich Slavia Fanatics,“těší se Bakajsová.

Atmosféru Final Four si vyzkoušela už před rokem, ještě jako hráčka Nymburka, který měl loni jako pořadatel ve své hale velký zálusk na vítězství. Ale nepovedlo se, bylo z toho až třetí místo.

„Tento rok se bohužel potýkáme s malým počtem hráček, takže toto vidím jako naši největší slabinu. V průběhu sezony došlo i ke značným změnám v kádru, díky kterým se naše výkonnost ve druhé polovině zvedá,“představuj­e tým Petra Bakajsová. „Musím to zaklepat, netrápí nás žádné vetší zdravotní komplikace a jsme připraveny podat maximální výkon, který snad povede k historické­mu úspěchu Slavie,“dodává.

V bitvě o finále se Pražanky v sobotním semifinále utkají s Hradcem Králové. Vzhledem k letošní vzájemné bilanci je to dobrá zpráva. „Hradec jsme dokázaly naším týmovým výkonem dvakrát porazit. Doufám, že se nám to podaří i tentokrát. Nečekám však žádný lehký zápas,“upozorňuje pětadvacet­iletá basketbali­stka. „Hradec je silný

soupeř, který hraje rychlý, agresivní basketbal. Věřím, že toto utkání bude pro diváky velmi atraktivní,“říká.

Slavia bude mít na Final Four velkou podporu. Fanoušci s týmem totiž cestují prakticky na každý zápas, navíc společným autobusem. „Každá cesta ze zápasu je pro nás hodně vtipná. Fanoušci nám zpívají a starají se o zábavu,“prozradila Bakajsová.

Hradec si věří

Hradec sice se Slavií oba letošní vzájemné zápasy prohrál, přesto si proti ní v semifinále bezmezně věří.

„Může to znít jako paradox, ale je to soupeř, kterého jsme si při losu přály, ačkoliv nám duely se Slavií v téhle sezoně příliš nevyšly. Tedy spíš vůbec, když jsme oba prohrály,“uvedla hradecká rozehrávač­ka Kateřina Zavázalová. „Nyní nastává ten správný čas jim to vrátit a konečně je porazit,“dodává.

Hradec bude kromě pořádající­ho Nymburka jediným účastníkem Final Four, který už si letos mohl vyzkoušet hru v karlovarsk­é hale. A vzhledem k neopakovat­elné kuriozitě to byl opravdu nevšední zážitek.

„V poločase jsme měly klasickou poradu v šatně a po příchodu zpět na palubovku následoval­a přestávkov­á rozcvička. A nikdo si přitom nevšiml, že je nás o jednu méně,“popisuje příhodu Kateřina Zavázalová. „Po písknuti jsme se přesunuly na lavičku a teprve asi po dvou minutách hry konečně někdo zaregistro­val, že nám chybí Kája Šotolová, která stále seděla v šatně. Respektive spoluhráčk­a Josipa Bura ji v kabině zamkla a Kája shodou okolností u sebe neměla ani telefon, aby se ozvala.“

Klíče si nyní Hradec jistě ohlídá. Ale zvládne uhlídat také Slavii?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia