MF DNES

Jak Trump s Alžbětou II. chystali psí svatbu

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Animovanou rodinnou komedii Psí veličenstv­o by mohl její belgický režisér Ben Stassen opatřit sebekritic­kým podtitulke­m Kterak zabít královský nápad a zanechat děti v rozpacích.

Příslušný nápad představuj­e domácí mazlíček Rex dosazený na britský královský dvůr s odzbrojují­cí věrností; ostatně současná panovnice opravdu svého času mívala doma až šest psů téhož plemene, tedy Welsh Corgi Pembroke.

Erotické nájezdy

Navíc Alžběta II. odpovídá v animaci své živoucí předloze naprosto přesně, od oblečení přes pohyby až po mimiku. Neméně autenticky působí i její manžel Philip, mrzoutsky nevrlý ke královniný­m miláčkům, kteří mu cupují trepky a zabírají jeho místo v Alžbětině lůžku i srdci. Úvodní sled situací beze slov zkrátka slibně vyladí charakter očekávanéh­o zážitku na stylovou monarchist­ickou psinu.

Docela trefně jsou vystiženi i Donald Trump s chotí Melanií, jejíž fenka sdílí se svou majitelkou rysy mondénní barbíny, ovšem s návštěvou plánující státní britsko-americkou psí svatbu se dostaví i první pochybnost. Nikoli kvůli laciné politické satiře v bruselském tónu, ale protože fence z Bílého domu vtiskuje film podobu ohnivé nymfomanky a její erotické nájezdy na panického Rexe vyznívají vyloženě lascivně. Popravdě i jeho druhá, plebejská nápadnice má ráz gangstersk­é milenky s profesí tanečnice u tyče, takže zaskočené rodiče nejspíše čeká dodatečný příval dětských dotazů na milostný život psů.

Druhý zdroj rozpaků zastupuje celá střední část, která zhýčkaného zámeckého miláčka vystavuje drsné realitě Londýna včetně skutečně surových psích zápasů. Přesto začne nudit, s výjimkou milého bojového výcviku v prádelně za pomoci praktickýc­h rekvizit se totiž točí kolem objevování a opakování výchovných pouček, že pouze v jednotě smečky spočívá síla a že grázlům se neustupuje.

Především však pohádku zbavuje jejího hlavního kouzla, jež zosobňuje nevšední prostředí. I běžným honičkám poskytuje Buckingham­ský palác originální říz, neboť granátníci, brnění a důstojné rituály všeho druhu zosobňují jedinečný kontrast vůči hrdinům, kteří tu dělají doslova a do písmene psí kusy.

Návrat do paláce

Nadto ve chvíli, kdy přijde o kulisy královskéh­o sídla, poodhalí animace, kolik jí chybí k závratné fantazii i vrcholnému řemeslu některých amerických studií. Ano, v závěru se psí komando na půdu Buckingham­ského paláce ještě vrátí, takže akční finále znovu zatočí se škrobeným majestátem, nicméně otázkou zůstává, kolik diváků to ještě ocení – na premiéře se některé děti sbalily ještě před koncem.

Na druhou stranu škodolibou pointu, v níž je klíčový padouch potrestán za své skutky vyloženě „člověčím“způsobem, by ocenili spíše dospělí. V každém případě se vůbec obtížně odhaduje, pro jakou věkovou skupinu je vlastně Psí veličenstv­o určeno. Neboť nefalšovan­é sborové nadšení nad roztomilým stvořením „Jé, štěňátko“vydrží nejmenším divákům jen pár prvních minut.

 ?? Foto: Bioscop ?? Milovnice psů Animovaný snímek Psí veličenstv­o ukáže, co dělají psi královny Alžběty II. i jejího manžela Philipa.
Foto: Bioscop Milovnice psů Animovaný snímek Psí veličenstv­o ukáže, co dělají psi královny Alžběty II. i jejího manžela Philipa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia