MF DNES

Febiofest zahájí proslulý Peter Fonda

-

PRAHA Hvězdným hollywoods­kým hostem letošního Febiofestu se stane americký herec ze slavného rodu Peter Fonda, nositel dvou oscarových nominací za filmy Bezstarost­ná jízda a Uleeovo zlato. Syn Henryho Fondy a bratr Jane Fondové sice nedávno oslavil 79. narozeniny, přesto stále točí, jen letos by se měl objevit ve třech novinkách. Při zahájení 21. března převezme Fonda čestnou cenu Kristián a pozve na svou veřejnou dílnu.

Saudek vede porotu

Putovní přehlídka, jejíž pražská část se koná do 29. března a v dubnu se přesune do regionů, již také zná čestného předsedu laické poroty hlavní soutěže Nová Evropa. Stane se jím osobitý fotograf Jan Saudek, o jehož osudu a tvorbě vzniklo vedle hraného snímku Fotograf již několik dokumentů. „K filmu mám vřelý vztah, zvláště k pornografi­i,“zavtipkova­l Saudek.

Medaile pro Menzela

Letošní 26. ročník festivalu má už za sebou rovněž první ceremoniál. Pamětní medailí České mincovny byl odměněn Jiří Menzel, převzala ji však manželka režiséra, který se stále zotavuje z těžké nemoci. Také Olga Menzelová zažertoval­a, když se divila, proč je medaile jen stříbrná, ačkoli očekávala zlatou.

Již dříve pořadatelé oznámili, že čestné ceny za přínos kinematogr­afii převezmou v úvodu ještě herečka Jiřina Bohdalová a v závěru filmař Bille August. Přijedou také chilská režisérka Valeria Sarmientov­á – manželka tvůrce Raula Ruize, dále francouzsk­ý herec a režisér Louis Garrel či Markus Schleinzer z Rakouska, jenž veze drama Angelo.

Předprodej vstupenek začíná dnes. Očekává se, že zájem bude jak o čerstvé nositele Oscarů, hraný film Ulice Beale mohla mluvit i dokument Sólový výstup, tak o severské tituly včetně předpremié­ry filmu Arctic: Ledové peklo s Madsem Mikkelsene­m či o režijní debut norské herečky s českými kořeny Tuvy Novotny Slepá skvrna. (spa)

 ?? Foto: Reuters ?? Kristiána dostane bezstarost­ný jezdec Peter Fonda.
Foto: Reuters Kristiána dostane bezstarost­ný jezdec Peter Fonda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia