MF DNES

Kde až skončí jízda podceňovan­ých

- Reportér MF DNES

Jan Dočkal

Hostesky na omšelém zimáku vybízejí k podpisu petice za záchranu stadionu a hokeje v Olomouci. Počkat, copak je ohrožen? Pokud sklopíte zrak k ledu, nenapadne vás to. Domácí tým v parádní atmosféře před pěti tisíci diváky poráží Zlín 3:1 a kolo před koncem základní části extraligy si zajistil šesté místo, čili čtvrtfinál­e.

Ač se tam podívají potřetí za čtyři sezony, pořád to experty udivuje.

„Je fajn, že se Olomouc dostala do šestky, když celou sezonu poslouchát­e nějaké prognózy,“ocenil trenér Zlína Robert Svoboda.

„Šestka je plus, ne náhoda. Hrajeme jeden za druhého a díky tomu jsme tam,“říká centr Petr Kolouch.

Porovnání cena/výkon vychází u nízkonákla­dové Olomouce jako nákupy po Vánocích. „Co předvádí s minimálním rozpočtem a mužstvem odložených hráčů, je neuvěřitel­né,“napsal na Twitter expert Jakub Koreis. Co by za to nejen bohatá Sparta dala. Zatímco slečny sbírají podpisy, plechový stadion burácí: My tu ligu stejně vyhrajem!

První mistr samostatné české extraligy o druhém titulu sotva sní.

Považuje si, že se zabydlel v soutěži. Před pěti lety se potkával s Kadaní, teď budí urputnou rychlou hrou respekt. A nenudí jen propracova­nou defenzivou. Těžko byste našli tým s lepší formou ve finiši. Hanáci vyhráli sedm utkání v řadě. Přitom než jízdu odšpuntova­li, po porážce s Litvínovem v prodloužen­í vypadli z desítky. Byť kvůli početné marodce často dohrávali jen na čtyři beky a zranila se i opora v brance Konrád, předvedli famózní šňůru.

Porazili první Liberec i druhou Plzeň. „Po Litvínovu to nevypadalo,“kývne šikovné křídlo Aleš Jergl. „Řekli jsme si, že musíme změnit hlavně předbranko­vý prostor.“A jsou nejmilejší­m překvapení­m. Nesmlouvav­ý generální manažer Erik Fürst s omezenými možnostmi buduje tým s citem. V brance září náhradník v černé masce Jan Lukáš. Šerif Jiří Ondrušek čistí prostor před ním a co má v ruce železnou destičku, přidává i góly. Osmatřicet­iletý Zbyněk Irgl, odložený z Třince, chytil druhý dech: 22 tref!

Střízlík Jergl ukazuje šikovné ruce, silový centr Jan Knotek potvrzuje, že je na něj spoleh. Jenže také vypadl. Chybí i Galvas, Jaroměřský, Nahodil. Avšak trenéři Jan Tomajko se Zbyňkem Motákem neremcají. „Soudržnost,“prozradí Moták týmovou zbraň. „Nikdy se nevzdáme, dále Lukáš a defenziva. Když nedáváte góly, musíte dobře bránit a mít veselou partu lidí.“

Zpět ke kruciální otázce: ne, olomoucký hokej není akutně ohrožen. Nicméně vedení s body petice fanouška Jana Jašíčka souhlasí, a tak jí dopřává prostor i na webu. Co se v ní píše?

Žádá, aby město zahájilo rekonstruk­ci stadionu a dávalo víc peněz.

Až drzé, uvážíme-li, jak štědrou podporu z města hokej roky má.

Za symbolický­ch tisíc korun ročně využívá stadion. Všechny příjmy včetně z městských reklam jdou na jeho účet. Město platí provoz. Nájemní smlouva se však má změnit.

Navíc struktura klubu není zcela transparen­tní. Vlastní ho akciová společnost Ol-hockey group, majoritním akcionářem je Tomajko.

Proč tají, kdo drží menšinový podíl? I více než pětimilion­ový dluh městu přebíjí nadšení. Dnes se Olomouc dozví, zda vyzve ve čtvrtfinál­e Hradec, či Plzeň. „Se šestkou nikdo nepočítal, chceme ukázat, že tam nejsme jen tak,“pravil Jergl. „V play off jsou všichni na stejné rovině, bude to o tom, kdo víc zabere.“Podceňovan­í zabrat umějí.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ?? Poděkování divákům Zatímco fanoušci podepisují petici za záchranu hokeje v Olomouci, hokejisté se těší na čtvrtfinál­e.
Poděkování divákům Zatímco fanoušci podepisují petici za záchranu hokeje v Olomouci, hokejisté se těší na čtvrtfinál­e.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia