MF DNES

Závěr hokejové ligy čelí mnoha spekulacím

V posledním kole extraligy věští sázkovky nečekané výsledky

- Reportér MF DNES

Robert Sára

Být to na hlasu lidu či prognózách sázkovek, tak by celá litvínovsk­á štreka do Vítkovic byla dnes úplně k ničemu. Zázrak se nestane.

I když tu černožlutý tým vyhraje, čemuž jen u Tipsportu věří téměř tři čtvrtiny sázejících, nebude to stejně nic platné. To proto, že po osmé večer uhraje Sparta s Libercem remízu, díky čemuž projde první tým do předkola play off a druhý získá Prezidents­ký pohár a milionovou prémii pro vítěze základní části.

Litvínovsk­ým nepomůže ani mač Zlína s Brnem, protože zatímco domácí potřebují bod k předkolu, Kometu už nic o páté místo nepřipraví. A chcete-li tiket ještě vyšperkova­t, přidejte duel Chomutova s Olomoucí, protože Piráty může každý bod uchránit od baráže, zatímco hosté tak jako tak zůstanou šestí.

Však i kurzy u Tipsportu či Fortuny jsou nestandard­ní. Na remízu Sparty a Liberce klesl i pod 2:1, obvykle přitom bývá výrazně přes 4:1. A tipuje ji téměř polovina lidí. Chomutov, ač předposled­ní tým tabulky, má zase na výhru s Olomoucí kurz pod 1,4, který obvykle v hokeji patří absolutním favoritům (třeba když první hraje s beznadějně posledním). Až se zdá, že dnešní, závěrečné 52. kolo základní části extraligy bude jen jedno velké divadlo. Je opravdu vše tak černobílé? Je dnešek plný domluvenýc­h výsledků? Ne, nemyslím – nebo tedy spíš doufám, že nikoliv.

Nejsem naivní či zapomnětli­vý, abych z hlavy vytěsnil loňskou barážovou blamáž, kdy mač Varů a Litvínova skončil 0:1 po prodloužen­í. Výsledek náramně vyhovoval oběma stranám, až se sami hráči báli v základní hrací době vystřelit. I lidé ze svazu později přiznali, že tento duel výrazně uškodil barážové pověsti, leč někoho potrestat šlo těžko. Nelze úmysl dokázat, a tak jediným trestem může být, že dnes bude Litvínov lapen do vlastní sítě.

Ne, přesto nejsem zastáncem teorie spiknutí. I sázkovky tvrdí, že jejich kurzy nejsou odrazem předem domluvenýc­h výsledků, ale reagují na to, co budou tipovat klienti. Tipsport extraliga A jaký průběh se dá čekat. Podle Jiřího Hadravy z Tipsportu se sázkaři přiklánějí k názoru, že v duelu Sparty s Libercem se nic extra dít nebude a vytoužený bod si mezi sebe oba rozdělí. „Pro Vítkovice pro změnu poslední zápas nic neřeší, je tu klasická ztráta motivace a pošetří zkušené hráče. Naopak Litvínov živí naději na desítku,“říká. Totéž platí i u Chomutova.

A jiný pohled: lze se Olomouci či Brnu divit, že v závěrečném kole, které na jejich postavení nic nezmění, do hry třeba nenasadí ty nejlepší? Že před startem play off nechtějí riskovat zranění, že se hráči na rozdíl od soků, kteří bojují o bytí a nebytí, nevybičují k tomu nejlepšímu? Ne, je to jejich právo i součást taktiky, pomohlo jim k tomu 51 předchozíc­h kol a nemusí v tom být domluvené skóre. Koneckonců i sázkaři u duelu Zlína s Brnem jasno nemají a polovina z nich tipuje na výhru Kometu.

A Sparta s Libercem? Co když to opravdu skončí remízou a před prodloužen­ím všichni aktéři vítězně zvednou ruce? Ani tady to hned nemusí zavánět kapříky, kteří by připluli na jednu či druhou stranu. Asi to nebude zápas k popukání, když totiž nutně potřebujet­e bod, hrajete jinak. Spíš bráníte, neriskujet­e, bojíte se svých chyb, a slovy klasika nepouštíte se do větších akcí. A když to takhle mají oba týmy...

Možná to bude všechno jinak. Liberec se zachová jako šelma, již má ve znaku. Ale Spartu v play off zachrání Vítkovice, které Litvínovu seberou bod. A mnozí sázkaři pak budou trhat tikety.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia