MF DNES

Začalo MS v biatlonu

Smíšená štafeta skončila šestá

- — Tomáš Macek

Veronika Vítková stála za cílem a pozorovala, jak je Markéta Davidová na druhém úseku při stojce opět neomylná.

„Dvě nuly na střelnici. Asi forma,“glosovala Vítková.

Zda si Davidová pro šampionát v Östersundu uchovala výbornou výkonnost z předchozíc­h pohárových kol, byla před smíšenou štafetou často diskutovan­á otázka. Odpověď zní: Ano. S benjamínke­m ženského týmu přitom zmítala před startem nervozita. V hlavě jí až příliš barvitě ožila vzpomínka na prosinec, kdy dvěma trestnými koly „zazdila“ostatním smíšenou štafetu na Pokljuce.

„Markéta se toho dneska hodně bála,“prozrazova­la Vítková. „Dost o té Pokljuce před startem mluvila, a tím to z ní asi i spadlo.“

Davidová přitakala: „U mě funguje, že se z nervozity vymluvím.“

Způsob, jakým se s dílčí psychickou krizí v Östersundu vypořádala, je dalším důkazem, do jak kvalitní závodnice zraje. Běžecky byla opět výborná, dosáhla druhého nejrychlej­šího času na úseku.

„Ale v mé mysli je v biatlonu pořád jasně nejdůležit­ější střelba,“podotkla. „Běžíte vždycky to, na co zrovna máte. Ale pokud dáte dvě nuly, tak víte, že jste na střelnici už víc udělat nemohli.“

Smíšenou štafetu, v úvodu zpomalenou dvojitým dobíjením Vítkové při položce vleže, vytáhla Davidová z 10. na 6. místo. „Yes!“vykřikla vzápětí, když čistá střelba Ondřeje Moravce dokonce na chvíli posunula Čechy na čtvrtou příčku – 25 sekund od medaile.

Michal Krčmář posléze finišoval šestý. Přestože byl na trati podobně rychlý jako předtím Moravec a na střelnici pouze jednou dobíjel, na běžecké expresy Rusa Loginova a Švéda Samuelsson­a nestačil.

„Nezastírám, že jsem na trati trápil,“říkal Krčmář. „Proto mám teď trochu smíšené pocity. Měl jsem v sobě nějakou záklopku a jen zuby nehty se jich držel. Horší už to tu snad běžecky nebude.“

Před závodem on i Davidová vyhlásili, že umístění do 6. místa rozhodně bude úspěch. Češi papírově nepatřili mezi silnou šestku štafet, ale probili se do ní. Na rozdíl od favorizova­ných Francouzů, kteří od her v Koreji všechny smíšené štafety vyhráli. Tentokrát jim selhaly ženy a ani Martin Fourcade, vleže se zachraňují­cí až poslední ranou, nebyl suverénem posledních let.

Pro český tým, jenž s celkově třemi dobíjeními zaznamenal nejlepší střelbu ze všech 26 štafet, to byl vstup do šampionátu se ctí. Vstup s nádechem naděje. Už dnes čeká ve sprintu žen na jedničku reprezenta­ce Markétu Davidovou další tvrdá zkouška.

„Mám se po štafetě z čeho odrazit,“pronesla. „Ale nechci ztratit tu... jak to jen říct...“Pokoru?

„Přesně. Pokoru. Byl to zatím jen jeden závod.“

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? Spokojenos­t Smíšená štafeta dojela na solidním místě a Davidová ukázala formu.
Foto: Petr Slavík, Český biatlon Spokojenos­t Smíšená štafeta dojela na solidním místě a Davidová ukázala formu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia