MF DNES

Sevillská odysea

Za Sevillu hrával také Maradona. Či spíš jeho stín

- David Čermák reportér MF DNES v Seville

Byla to neodolatel­ně lákavá varianta. A zároveň obří risk. Chvilka, kdy nepomůže napsat si na papír plusy a minusy. Kdy je třeba se rozhodnout instinktiv­ně.

V uvažování šéfů fotbalové Sevilly tehdy převážilo vábivé kouzlo romantické představy.

Možná si ani nevzpomene­te, ale je to tak: za včerejšího soupeře Slavie v Evropské lize na začátku devadesátý­ch let hrával sám Diego Maradona.

Rebel, génius, pro mnoho fanoušků přímo bůh. Ano, famózní fotbalista, ale zároveň komplikova­ná povaha.

Kluboví bossové jeho angažmá hodně zvažovali – a s odstupem času museli uznat, že se sekli, když si plácli se zlobivou argentinsk­ou legendou. Tloustnouc­í a démony posedlý Maradona předtím patnáct měsíců nehrál kvůli prvnímu trestu za kokain, a tak se stalo, co se dalo očekávat.

Dvaatřicet­iletá rychle vyhasínají­cí hvězda Sevillu neozářila. Naopak.

Angažmá skončilo skandálem, který si dodnes můžete prohlédnou­t ve videu na YouTube.

Zápas proti outsiderov­i z Burgosu, deset minut po přestávce, Sevilla vede 1:0. Kouč Carlos Bilardo z lavičky sleduje, jak se jeho kapitán plouží po hřišti, ignoruje taktické pokyny a ohrožuje výsledek.

A tak zavelí: Diego, jdeš dolů! Tohle si k Maradonovi do té doby nikdo nedovolil. Bilardo spoléhal na to, že on může.

Na maličkého génia platil, vždyť to byl on, kdo mu svěřil pásku v reprezenta­ci a udělal z něj lídra zlatého týmu z mistrovstv­í světa v roce 1986. Maradona ho jako jednoho z mála trenérů plně uznával, byli na stejné notě.

Když ho kouč s výrazným nosem do Sevilly lákal, dokonce vyhrožoval nadřízeným: „Pokud Diega nezískáme, okamžitě balím kufry a letím domů do Buenos Aires!“

Ale špatná chvilka v utkání s Burgosem všechno hezké z minulosti spláchla do záchodu. Maradona nevydýchal, že ho o pauze Bilardo přesvědčil, aby si nechal do bolavého kolene píchnout injekci proti bolesti, a pak ho stejně po pár minutách stáhl ze hry.

„Ty zku..., tvoje matka je děvka,“prskal směrem k trenérovi běsnící Maradona při odchodu ze hřiště, když si přímo před kamerami strhl z ruky kapitánsko­u pásku a nasupeně odkráčel přímo do kabiny. Tam se po zápase odehrál incident, pro který má každý z aktérů svou verzi.

„S Diegem jsme si promluvili a vysvětlova­li jsme si, co se stalo,“nabídl umírněný pohled Bilardo.

„Vymlátili jsme ze sebe duši,“přispěchal s pikantnějš­í variantou příběhu Maradona.

Jeho slova znějí upřímněji a pravděpodo­bněji už proto, že pětapadesá­t minut proti Burgosu bylo jeho posledními v červeno-bílém dresu.

Klub se s ním po bláznivém extempore rychle rozloučil, a tak zbyly jen útržky vzpomínek.

Z větší části nefotbalov­ých, je třeba dodat.

Dnes vám ve městě Maradonu nic nepřipomen­e, ale pamětníci si vybaví jeho velkolepé entrée: když se domluvil na smlouvě, poručil si, že bude bydlet v domě, který patří slavnému toreadorov­i Spartakovi. V honosné vile se pak odehrávaly časté (nejen) alkoholové orgie, hostila řadu dýchánků, v jejichž pořádání se Maradona vyžíval.

Druhý domov měl v barech a nevěstincí­ch, což se nelíbilo šéfovi klubu Cuervasovi: najal si dokonce soukromého detektiva, aby zlobivou posilu hlídal a podával hlášení.

Všechno marné.

Ulicemi historické­ho města se Maradona dál proháněl ďábelskou rychlostí v novém porsche, ale na rozdíl od Neapole, kde byl za boha a všechno mu prošlo, mu policisté bez pardonu napařili vysokou pokutu.

Rád si zašel i za muzikou a šokovalo ho, když ho do jednoho z nóbl podniků vyhazovač odmítl vpustit v obyčejných teniskách.

„Jsi blázen? Uvědomuješ si, s kým mluvíš?“obořil se na něj argentinsk­ý raubíř. „Vždyť lidi platí za to, aby tyhle boty mohli políbit!“

V Neapoli snad, ale v Seville tohle pobláznění Maradonou nezafungov­alo.

Jen dvakrát na hřišti opravdu zazářil a vymáčkl ze sebe zbytky báječného talentu. Proti Gijónu vstřelil úžasný gól: míč si ladně zpracoval na prsou, nenechal dopadnout na zem, levačkou jej práskl k tyči a sprintoval slavit s fanoušky ve spodních řadách.

To nejlepší si schoval na domácí zápas proti Realu Madrid. Ze zkušených obránců Hierra a Sanchíse si dělal legraci, na hřišti kraloval, řídil slavné vítězství 2:0.

Jenže to byl jen jeden z posledních záblesků chřadnoucí­ho génia, jehož slavná éra se nakláněla k nedůstojné­mu konci. S mizící kondicí a rostoucím panděrem se v Seville pomalu začínal měnit ve smutnou karikaturu sebe samého.

„V takové kondici bych ho nevzal ani na golf,“rozloučil se s ním viceprezid­ent klubu Del Nido.

Kariéru dohrál doma v Argentině, do Evropy už se nevrátil. A roční sevillská epizoda postupně zapadla prachem.

„S Diegem jsme si promluvili a vysvětlili si, co se stalo.“Carlos Bilardo, kouč Sevilly

„Vymlátili jsme ze sebe duši.“, Diego Maradona fotbalový bůh

 ??  ??
 ??  ?? Vzácnost Jedna z mála chvil, kdy byl Diego Maradona v dresu Sevilly v euforii. Foto: Getty Images
Vzácnost Jedna z mála chvil, kdy byl Diego Maradona v dresu Sevilly v euforii. Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia