MF DNES

Slováci volili prezidenta, 1. kolo ovládla Čaputová

- — Kateřina Havlická

BRATISLAVA Advokátka Zuzana Čaputová první kolo volby slovenskéh­o prezidenta vyhrála se ziskem 40,6 procenta hlasů. Do druhého kola s ní postoupil diplomat Maroš Šefčovič s 18,7 procenta hlasů.

Do 30. března, kdy proběhne druhé kolo, se očekává, že se kampaň ještě vyhrotí podobně, jako je teď politická scéna. Čaputovou podporuje současný prezident Andrej Kiska, Šefčoviče Směr Roberta Fica.

Slovenský politolog Pavol Baboš s odkazem na sobotní průzkum agentury Focus míní, že Čaputová v druhém kole vyhraje ještě s větším náskokem. Podle průzkumu by ji volilo 64 procent lidí včetně některých, kteří si v prvním kole vybrali soudce Štefana Harabina nebo šéfa ultrapravi­cové LSNS Mariana Kotlebu. „Jedním z nosných témat Harabinovy kampaně bylo tažení proti Evropské unii. Lidé, kteří ho volili právě proto, asi nepřejdou k Čaputové, ale ani k Šefčovičov­i. A téma ‚pořádek ve státě‘ má v programu i Čaputová,“říká Baboš s tím, že bruselský diplomat Šefčovič podporovan­ý stranou Směr může být problémem i pro kotlebovce.

BRATISLAVA Opatrně optimistic­ká nálada i jásot. Tak to v sobotu v noci vypadalo v bratislavs­ké hale Design Factory, když se ukázalo, že právnička Zuzana Čaputová ovládla první kolo volby slovenskéh­o prezidenta. Industriál­ní prostory ve čtvrti plné rozestavěn­ých mrakodrapů měla jako svou základnu. I když získala 40 procent, vyhráno zdaleka nemá. Bylo znát, že si to uvědomuje možná víc než její fanoušci. Těm poděkovala ve slovenštin­ě, maďarštině i češtině.

Zatímco Čaputová pogratulov­ala svému nynějšímu soupeři Maroši Šefčovičov­i, nezávislý kandidát s vládním Směrem v zádech to neudělal. A třetí v pořadí, soudce Štefan Harabin, volby označil za zmanipulov­ané.

Kampaň před druhým kolem, které se bude konat 30. března, zjevně bude tvrdá. Místopředs­eda Evropské komise Šefčovič se už v první televizní debatě po prvním kole voleb proti Čaputové ostře vymezil. „Paní Čaputová oslovila 40 procent lidí, kteří nemají takový problém s tématy, která budou důležitá v diskusi. Ať už je to pozitivní vnímání otázky (migračních) kvót, nebo otázky migrace. Ať je to liberální přístup k hodnotám, které Slovensko dlouho drželo nad vodou, a to hodnoty křesťanské,“řekl Šefčovič.

Odmítl také možnost adopcí dětí homosexuál­ními páry, což je podle Čaputové lepší, než aby nezletilí vyrůstali v dětských domovech.

Sama Čaputová už po ohlášení výsledků řekla, že kampaň povede stejně jako dosud, protože je v ní sama za sebe. „Můj úspěch je pro mě volání po změně. Ukázalo se, že není potřeba volit populistic­ký slovník k tomu, abychom zaujali voliče. Možná naopak,“poznamenal­a.

Bratislava: „Je nejrozumně­jší“

V Bratislavě byla i proto podpora Čaputové velká. Ve volebních místnostec­h se v dopolední špičce stály fronty a většina oslovených voličů fandila právě jí. Nejčastěji měli na jazyku slova jako „nejrozumně­jší“či „nejnormáln­ější“. „Koho jiného,“shrnula to gymnazistk­a Kaja, která ještě ve svých sedmnácti volit nemohla. Ale popularita Čaputové není záležitost­í jen mladých lidí, volili ji čtyřicátní­ci i senioři. A při pohledu na mapu Slovenska je jasné, že nejen v Bratislavě. Její rivalové vyhráli zejména na východě a severu země, zbytek patřil jí.

Až v noci se ukázalo, že volební účast tak velká nebyla. Nepřišla ani polovina oprávněnýc­h voličů. Někdejší rival Čaputové Robert Mistrík Slováky vyzval, aby svou favoritku podpořili i ve druhém kole. Podporu má i od současného prezidenta Andreje Kisky.

„Volím prezidentk­u,“bylo heslo Bratislava­nů, aniž by si uvědomoval­i, že ve volbách kandidoval­a ještě jedna žena, podnikatel­ka Bohumila Tauchmanno­vá. Ta však nezaujala a skončila poslední.

„Slovensko už potřebuje změnu. Někoho, kdo nás bude reprezento­vat jako moderní evropský stát. A myslím, že Zuzana Čaputová je ta pravá. Útoky, kdy jí přimaloval­i židovský nos, jsou podle mě až absurdní,“komentoval 22letý filmař Viktor kauzu, která vypukla těsně před volbami. Časopis Zem a Vek upravil fotografii Čaputové ve stylu nacistické propagandy, která Židům přimalováv­ala zakřivené nosy. Jejím „židovským“vzezřením chtěl doložit, že je jen loutka Západu. Mnohé spíše odrazoval fakt, že právničku příliš neznali, že „neudělala nic pro tuto zemi a najednou chce být prezidentk­a“. Vyčítali jí, že nemá zkušenosti s politikou.

Mnozí však věděli, že se zasadila o zavření skládky v Pezinku, a právě pro její vytrvalý boj s mocnými si ji vybrali. Obzvlášť po vraždě novináře Jána Kuciaka doufají, že nová tvář zatočí se zkorumpova­nými politiky.

 ?? Foto: ČTK ?? Zatím nejásá Zuzana Čaputová mluví s novináři po prvním kole volby. Na rozdíl od svých fanoušků je jen mírně optimistic­ká.
Foto: ČTK Zatím nejásá Zuzana Čaputová mluví s novináři po prvním kole volby. Na rozdíl od svých fanoušků je jen mírně optimistic­ká.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia