MF DNES

Zloděj stále uniká, prý si nechal pozměnit tvář

-

Kvidění byly dřív šperky Ulriky von Levetzow běžně, a dokonce cestovaly i do zahraničí. To už se pravděpodo­bně nestane, na výstavy poputuje kopie, i když věrná kvůli velikosti kamenů vyrobit nejde.

Šperk ale mohl být nenávratně ztracen. I když patří do mosteckého muzea, byl dlouhá desetiletí vystavován ve vesnickém kostele v Třebenicíc­h, kde sídlí Muzeum českého granátu. Zloději si pro něj přišli dvakrát. V šedesátých letech na sebe jeden poberta upozornil obyvatele protějších domů a ti jej chytili. V roce 1988 se už krádež povedla.

Pracovník vydavatels­tví Artia, které na trh posílalo knihy o tuzemských památkách v angličtině, měl nezvedenéh­o syna. Ten si v nově vydané publikaci Artie povšiml informace o šperku a místě, kde ho lze vidět. Na krádež si najal komplice, ten ale onemocněl, a tak si ještě v předvečer plánované akce dohodl nového.

Do třebenické­ho kostela si došli během jeho rekonstruk­ce a Ulričiny šperky skutečně ukradli.

O rok později se je – byť mírně poškozené – podařilo policii vypátrat ukryté v plechové krabici ve středních Čechách v železniční­m náspu tratě Praha – Ústí nad Labem. Zloději prostě nevěděli, co s nimi, a nedokázali je prodat.

Policie dopadla i pachatele, kteří dostali tresty ve výši 4,6 roku a 4 roky vězení. Komplic, který onemocněl, ale plán krádeže neoznámil, byl potrestán pokutou 10 tisíc korun.

Soud stihl tresty udělit ještě před porevolučn­í amnestií. Jenže organizáto­r krádeže mezitím zmizel v Německu a pak v Itálii.

Mnoho o něm nevíme – jen to, že by mu dnes mělo být 50 let, podniká v gastronomi­i a ve strachu před vězením, kam by stále měl nastoupit, si nechal pozměnit tvář.

O schránku rozbili sekyru

Až bude šperk pravidelně vystavován, bude umístěn ve schránce z nerozbitné­ho skla, které je kvůli komfortu diváka – aby na šperk lépe viděl – pokryto ještě sklem běžným.

Při zkouškách pevnosti schránky její výrobce nedokázal za deset minut sklo poškodit krumpáči ani sekerou, kterou dokonce tvůrci trezoru o sklo zlomili. (ves)

 ??  ?? Roky práce restauráto­rů Klenot se 469 kameny je největším souborem českých granátů na světě. 3x foto: Pavel Švácha, Muzeum Most
Roky práce restauráto­rů Klenot se 469 kameny je největším souborem českých granátů na světě. 3x foto: Pavel Švácha, Muzeum Most

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia