MF DNES

Vpravo se jezdí už 80 let. Urychlil to Hitler

- Reportér MF DNES

Robert Oppelt

Před osmdesáti lety napochodov­al do českých zemí wehrmacht a přinesl s sebou největší změnu pro dopravu v historii. Od 17. března 1939 se začalo jezdit vpravo. Tedy s jednou výjimkou – v hlavním městě se z technickýc­h důvodů podařilo radikální novinku uplatnit až 26. března.

Přestože změny se uskutečnil­y doslova přes noc, nenastaly žádné větší problémy. Ačkoli panuje mýtus, že změnu nařídili až Němci, vše se připravova­lo delší dobu. Už v roce 1926 ČSR slíbila přejít z levostrann­ého provozu na pravostran­ný, v listopadu 1938 Národní shromážděn­í vyhlásilo první květen 1939 za první den jízdy vpravo a příchod nacistů změnu jen urychlil.

Pražské rohy a nároží oblepila nová policejní vyhláška: „Počínaje dnem 26. března 1939 od 3. hodiny ranní zavádí se na veřejných komunikací­ch v obvodu velké Prahy jízda vpravo.“

Všude panoval horečnatý provoz. V garážích a vozovnách se upravovaly autobusy a tramvaje, pracovalo se i přímo v ulicích. „Bylo nutné přeložit 95 nástupních ostrůvků, zřídit 25 nových a na 20 místech musely být stanice posunuty na jiné místo,“vypočítává archivář pražského dopravního podniku Pavel Fojtík.

Změna se netýkala jen hromadné dopravy. „Ke kuriózním situacím docházelo u benzinovýc­h pump, které byly postaveny na příjezd zleva a najednou se ocitly na druhé straně silnice,“popisuje historik Národního technickéh­o muzea Miloš Hořejš.

Měnilo se i všechno dopravní značení – bylo buď vyměněno, nebo přepsáno. „A když už se měnilo, tak se všude objevily dvojjazyčn­é nápisy s němčinou na prvním místě,“dodává historik Hořejš.

Zateměno kvůli hrozbě náletu

Válka přinesla také nedostatek pohonných hmot, cestování brzdily letecké poplachy. Byly také zavedeny velmi tvrdé podmínky pro přepravu obyvatel s židovským původem. Kvůli nebezpečí náletů prošly speciálním­i úpravami i tramvaje – všechna skla byla zatemněna modrou barvou. „Možná se to na první pohled nezdá, ale osvětlení díky této jednoduché úpravě tolik nezářilo,“vysvětluje Fojtík. Tramvaje měly zamodřený i reflektor, číslo a uvnitř vozu bylo světlo omezeno.

Autobusy byly kvůli nedostatku pohonných hmot zrušeny.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia