MF DNES

Zdraví, voda a umělé mozky. Izrael láká na investice

- František Strnad redaktor

Peresovo centrum pro mír a inovace se zdálky neliší od moderních kancelářsk­ých budov hustě rozesetých po Tel Avivu. Útroby sklobetono­vého kvádru ale nabízejí přehlídku toho nejmoderně­jšího, čím se mohou Izraelci pochlubit. A že se chlubí rádi.

„Po Rusku, USA a Číně bude Izrael čtvrtou zemí, jejíž sonda dosedne na Měsíci,“řekl novinářům v polovině února průvodce komplexu, který založil premiér a pozdější prezident Izraele Šimon Peres. Sonda izraelskéh­o projektu SpaceIL, který vznikl před osmi lety a v přepočtu vyšel asi na dvě miliardy korun, se na Měsíc chystá v polovině dubna. Bude na přirozené družici naší planety zkoumat magnetické pole a fotografov­at její povrch.

Miliardy do zdravotnic­tví

Příklad SpaceIL ilustruje, na co Izraelci cílí především – na vědu a výzkum nových technologi­í. Blízkových­odní země se za posledních pět let stala celosvětov­ou dvojkou v podílu inovací na hrubém domácím produktu. Ten nyní tvoří 4,2 procenta HDP ročně (v přepočtu 333 miliard korun) a většinou ho táhnou mladé startupy.

Mladé společnost­i později končí na světových burzách nebo v rukou nadnárodní­ch gigantů, kteří za projekty vzniklé na vysokoškol­ské půdě platí majlant. V ani ne osmimilion­ovém Izraeli nyní funguje bezmála přes šest tisíc takových firem. Sedmnáct procent z nich se zaměřuje na umělou inteligenc­i.

Jenom od roku 2014 do loňska jich vzniklo 215, vyplývá z údajů databáze Start-Up Nation’s Finder. Za stejné období do izraelskýc­h společnost­í zaměřených na umělou inteligenc­i přiteklo více než půl miliardy dolarů v investicíc­h. Tamním firmám nejvíc věří Američané, Němci nebo Číňané.

Rychlému rozvoji napomáhá úzká spolupráce univerzit, státních organizací a soukromého sektoru. Úspěšní podnikatel­é se často rekrutují z řad izraelské armády, napsal americký technologi­cko-ekonomický měsíčník Wired.

Vláda premiéra Benjamina Netanjahua loni ohlásila plán vybudovat největší světovou lékařskou databázi.

Program za více než šest miliard korun má přilákat velké světové zdravotnic­ké firmy.

Na zdraví se v Izraeli soustředí čtvrtina technologi­ckých společnost­í. Jenom zdravotnic­ký fond Moon Ventures loni nasál investice za půl miliardy dolarů. Těmi podpoří startupy, jako je společnost Healthy.io, která díky aplikaci promění mobilní telefon v přístroj na měření vzorků moči. Aplikace dokáže pomocí mobilu a speciální tyčinky varovat před možnou infekcí nebo chronickým­i onemocnění­mi. Těhotné ženy upozorní na případná rizika spojená s vývojem plodu. Její produkt získal už i posvěcení EU.

Bez nadsázky lze říci, že Izraelci mají startup téměř na všechno. Přístroj společnost­i Watergen například vyrábí vodu ze vzduchu. Největší verze dokáže ze vzduchu vyrobit až pět tisíc litrů vody denně a nepotřebuj­e k tomu nic víc než elektricko­u přípojku.

Ve městě budoucnost­i

Stejně tak se hodně hovoří o budoucí podobě měst. V Peresově centru na to mají dokonce simulaci, která vás díky virtuální realitě „přenese“do dvacet let vzdálené budoucnost­i.

V počítačem vytvářeném městě je vše automatizo­váno, na každém rohu umělá inteligenc­e a kamerové systémy. MHD, sanitky či auta na svoz odpadu se bez lidí obejdou.

Podobu Tel Avivu tak spoluutvář­ejí izraelské firmy, jako je ACiiST, Mobility Insight nebo Zen City. A vzhledem k tomu, kolik jich je, se Tel Aviv o budoucnost bát nemusí.

 ?? Foto: Peres Center for Peace and Innovation ?? Budoucnost Návštěvníc­i centra si mohou prohlédnou­t, jak budou města vypadat za dvacet let.
Foto: Peres Center for Peace and Innovation Budoucnost Návštěvníc­i centra si mohou prohlédnou­t, jak budou města vypadat za dvacet let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia