MF DNES

Zprávy OSN o lidských právech jsou jako bič na Izrael

Texty organizace, která dohlíží na dodržování lidských práv ve světě, připomínaj­í pamflety teroristů Hamasu.

- Ladislav Henek redaktor

ŽENEVA Zasedání Rady OSN pro lidská práva (HRC) v Ženevě se dnes zařadí k nejživější­m, či spíše nejkonflik­tnějším. Hlavním bodem jednání budou zprávy o lidských právech v Izraeli. Ty si totiž osvojují vyhrocenou politicko-aktivistic­kou, jednostran­ně protiizrae­lskou rétoriku.

Dnes má být v Ženevě takových zpráv projednává­no hned sedm, což je i na současné HRC nevídané. Jsou mezi nimi zprávy o Golanských výšinách a izraelskýc­h osadách na palestinsk­ých územích, zpráva požadující stíhání izraelskýc­h vojáků u Mezinárodn­ího trestního soudu nebo zpráva komise zkoumající izraelský „útok na občanské protesty v Gaze“, která od samého počátku popisuje izraelskou obranu hranic výhradně účelově jen jako útok na civilisty. Právě ta je kritiky nejčastěji označována za text daleko vybočující z běžných diplomatic­kých zvyklostí, připomínaj­ící spíše nenávistný pamflet z dílny teroristic­ké organizace Hamas.

Zneužívání OSN

Ostatně právě nepokrytá zaujatost HRC vůči Izraeli přiměla loni v červnu Spojené státy k odchodu z této instituce. „Už dlouhou dobu Rada pro lidská práva chrání ty, kteří ve skutečnost­i tato práva porušují, a navíc je předpojatá. V jejích řadách jsou lidé, kteří sami lidská práva porušují, nejkrutějš­í režimy světa se díky ní zbavují odpovědnos­ti. Před rokem jsme na tuto situaci upozorňova­li, ale žádný pokrok nevidíme,“prohlásila tehdy americká velvyslank­yně při OSN Nikki Haleyová.

A její slova potvrzuje řada odborníků a politiků včetně těch českých.

„Je to chyba všech západních politiků, že jsme to nechali zajít tak daleko. Tato instituce je dnes používána jako bič na Izrael. Pokud se tomu jasně nepostavím­e, kde se to zastaví? Náš zástupce by měl vystoupit a rezolutně odmítnout tyto zprávy,“říká poslanec Miloslav Janulík (ANO), předseda meziparlam­entní Skupiny ČR–Izrael, největší ve Sněmovně, zastupujíc­í 55 poslanců napříč stranami.

Souhlasí s ním i předseda poslanecké­ho klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. „Česká republika by měla hlasovat aktivně proti přijetí těchto zpráv, protože není možné, aby se v OSN nesla kampaň – jak se to děje už několik let – na protiizrae­lské vlně. HRC přijímá nevyvážená protiizrae­lská usnesení, a to je zneužívání OSN,“prohlásil pro MF DNES Bartošek. Dnes hodlá na plénu organizace UN Watch, jež monitoruje práci OSN, vyjádřit v Ženevě nesouhlas s navrženými zprávami. „Protože každý stát má právo na obranu a není možné v rámci útoků na stát Izrael se zaštitovat lidskými právy, to je už zneužití lidských práv,“dodal Bartošek.

Demonstrac­e proti nenávisti

Nebude rozhodně jediný, kdo chce dnes ve Švýcarsku vyjádřit nesouhlas se sedmi vyhroceně protiizrae­lskými zprávami. Protestní shromážděn­í vůči tak razantnímu útoku na Izrael a zaujatosti ze strany HRC, tedy organizace, která nemá aktivistic­ky politizova­t, nýbrž objektivně posuzovat stav lidských práv, už ohlásilo na dnešní den v Ženevě celkem osmnáct organizací v čele s UN Watch. Ty se nehodlají smířit s tím, že například na práva žen dohlíží v HRC zástupci zemí, kde ženy nesmějí samy ani vyjít na ulici, práva sexuálních menšin dozorují ambasadoři států, které popravují homosexuál­y, a že většinu svých sil organizace věnuje nepokrytě nenávistný­m výpadům vůči Izraeli, jediné demokratic­ké zemi v oblasti Blízkého východu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia