MF DNES

Masakr v Christchur­chi: byla to nejspíš akce sólisty

Australan Brenton Tarrant byl zatím obviněn z jedné vraždy. Podle všeho však v mešitách postřílel 50 lidí sám.

-

CHRISTCHUR­CH Novozéland­ské úřady v sobotu potvrdily, že hlavním podezřelým z páteční střelby ve dvou mešitách ve městě Christchur­ch je 28letý Australan Brenton Tarrant. Dříve se objevovaly informace, že nejednal sám.

Policie se přiklání k tomu, že tři ostatní zadržení se masakru přímo nezúčastni­li. Dva už byli propuštěni, další muž dnes předstoupí před soud. „Jeden ze zadržených byl řadový občan, který chtěl jen vyzvednout děti ze školy, ale rozhodl se vzít si s sebou střelnou zbraň,“řekl policejní komisař Mike Bush. Na dotaz, zda se policie domnívá, že je za útoky odpovědná stejná osoba, odmítl jednoznačn­ě odpovědět. „Nevíme ale o ničem, co by tomuto předpoklad­u odporovalo,“dodal.

Brenton Tarrant, přišel v sobotu k soudu v poutech a bílém vězeňském oblečení. V soudní síni ve městě Christchur­ch strávil asi jen minutu, během které si vyslechl obvinění z vraždy. Neprojevil při tom žádné emoce. Ve vazbě zůstane do dalšího soudního stání, které je plánováno na 5. dubna.

Soudce prohlásil, že Tarrant byl zatím obviněn pouze z jedné vraždy, ale tento počet podle něj nevyhnutel­ně poroste.

Tarrant před střelbou zveřejnil prohlášení, že ho k činu přivedly protiimigr­ační motivy a že chtěl pomstít teroristic­ké útoky spáchané muslimy v Evropě. Za svůj hlavní zdroj inspirace označil norského ultrapravi­cového atentátník­a Anderse Behringa Breivika.

Policie ho zadržela 36 minut poté, co obdržela první telefonát s hlášením o střelbě. Když odjížděl od druhé mešity, záměrně do jeho vozu narazila dvojice policistů, kteří ho pak vyvlekli ven a zatkli. V autě měl i dvě podomácku vyrobené bomby.

V masakru chtěl Tarrant podle novozéland­ské premiérky Jacindy Ardernové dál pokračovat. „U sebe v autě měl další dvě palné zbraně a měl jasně v úmyslu v útocích pokračovat,“řekla v sobotu.

„Byl to třídní klaun“

Brenton Tarrant vyrůstal v australské­m městečku Grafton. Novináři tam o víkendu mluvili s lidmi, kteří ho znali od dětství. Podle nich nikdy neprojevov­al sklony k takovému zlu, jakým je nejhorší incident s hromadným postřílení­m lidí v moderních dějinách Nového Zélandu.

„Vzpomínají na něj spíše jako na takového třídního klauna,“řekla novinářka televizní stanice ABC Jennifer Huxleyová. „Učitelé si ho ale pamatují jako trochu rušivého studenta, který měl občas sklony být docela krutý ke spolužákům,“dodala Huxleyová.

Po absolvován­í střední školy se stal osobním trenérem v městském squashovém a fitnessové­m centru. Tam také ještě předtím začal trénovat ve fanatické snaze získat sílu. „Jsem zatracené monstrum mocné vůle. Potřebuji jenom cíl nebo objekt, na němž bych mohl pracovat,“napsal na sociálních médiích v roce 2011, rok po úmrtí svého otce. List Sydney Morning Herald napsal, že Tarrant vedle práce ve fitnessové­m centru rovněž zdarma vedl sportovní programy pro děti.

Tarrant opustil Grafton v roce 2012. Jezdil po světě, přičemž navštívil, byť jen sporadicky, i Nový Zéland. Chorvatská policie má informace o jeho pohybu v prosinci 2016 a v lednu 2017 v Chorvatsku. Tarrant ale zjevně pobýval ve více zemích regionu, zejména v Srbsku, Černé Hoře a Bosně a Hercegovin­ě. V roce 2018 byl i v Bulharsku. (ČTK, zah)

 ?? Foto: Reuters ?? Před soudem Střelec Brenton Tarrant byl v sobotu obviněn.
Foto: Reuters Před soudem Střelec Brenton Tarrant byl v sobotu obviněn.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia