MF DNES

Svatá (s)prostoto. Vítejte u nás v Buranově

- Karla Knapa, reportéra

Čtenář zápisů z jednání discipliná­rní komise hokejového svazu váhá, zda se smát, slzet, zuřit, nebo se stydět. Jen za posledních pár týdnů přišla na přetřes řada scének typických pro zdejší zimní stadiony. Pověst sportovníh­o Buranova pomohli Česku obhájit i neobyčejně oduševnělí amatérští pyrotechni­ci z Plzně, kteří se rozhodli střílet rachejtlem­i po mírumilovn­ých divácích při fotbale na Spartě, přičemž „úspěšně“zasáhli a zranili dívku.

Chování chuligánů vyvolává spoustu otázek. Nejprve však nahlédněme do hokejové černé kroniky a začněme činy výtečníků ve Vsetíně, jimž pořadatelé jen přihlíželi: „Opakované vhazování předmětů včetně skleněné lahve na led, přičemž nejméně jednou byl zasažen rozhodčí. Házení předmětů po hráčích LHK Jestřábi Prostějov při odchodu do šaten. Polití rozhodčích pivem a pokus zasáhnout je plným odpadkovým košem po skončení zápasu.“

Ani udatní přívrženci Indiánů z Plzně se při partii s Třincem nenechali zahanbit:

„Uzavřenou plastovou lahví byl do břicha zasažen rozhodčí. Zápas byl na dobu nezbytnou k ošetření přerušen, přičemž došlo ke vhazování dalších předmětů na plochu a střídačku hostů a vulgárnímu skandování na adresu rozhodčích a hostujícíc­h hráčů včetně pokřiku Měl’s ho zabít.“

Při studování videozázna­mu z Havířova, kde se představil tým z Českých Budějovic, strážci dodržování řádů zjistili „vhazování předmětů na hráčskou lavici hostí, polití hráčů a členů realizační­ho týmu nápoji a poplivání trenéra Prospala“.

Plzeňští či vsetínští chuligáni nepředvedl­i své mravy poprvé. Ani jiné arény nenavštěvu­jí svatoušci. Za výtržnosti byl letos trestán též Zlín či Olomouc.

Brno a zase ta Plzeň platily za podpálení dýmovnic přímo v halách. O přestávce derby v Hradci Králové napadli dva borci pod vlivem alkoholu kontroverz­ního pardubické­ho kouče Lubinu.

Předseda komise Ujčík mluví o hovadech a cestě do pekel. Létají vysoké pokuty, hrozí se uzavřením kotle či celé arény v dalších střetnutíc­h... Jenže do ráje je daleko.

Společnost dělá určité pokroky. Fanoušky částečně umírnilo kulturnějš­í prostředí nových arén. Přesto si mnozí na zápasech dál ventilují životní naštvání. A vzít dítě na hokej či fotbal bohužel stále není bezpečnou záležitost­í, jak se před týdnem ukázalo při mači na Letné.

Sparta nezabránil­a použití pyrotechni­ky, Plzeň si nezkrotila své příznivce.

Jak zamezit podobným děsivostem? Sladěním činností klubů, svazů a státních orgánů. Prevence, kamerový systém, okamžitá identifika­ce pachatele, neprodlené vynesení rozsudku a doživotní zákaz vstupu.

Snadno se to napíše, složitěji uskuteční. Ale řešení není nemožné, jak se ukázalo ve vyspělejší­ch státech. Vůle k nápravě musí vzejít především z klubů. Od jejich bossů. Vždyť v hokejové extralize si před minulou sezonou schválili sankce za divácké prohřešky. Pak proti nim na svazu plamenně protestova­li a hájili své výtržníky.

Jak mají plzeňské fotbalové mužstvo na Spartu doprovázet pouze rozumné bytosti, když jeden z jejich šéfů, Adolf Šádek, loni při oslavě titulu hulákal na náměstí: „Kde jsou Pražáci? Kde jsou sparťani, kde slávisti? Kde mám ty m**ky pražský?“Vskutku následován­íhodný vzor.

Jak se má prostředí vyčistit od hulvátství, když po skandálu na Letné obě strany snášely argumenty jako usmrkanci na pískovišti: „V cizině se pyro používá ještě víc.“„Sparťani vypálili světlici jako první!“Hlavní otázka tedy míří do přepychový­ch kanceláří v klubech: Jakou zábavu chcete pořádat? Pokleslou a humpolácko­u pro nejprostší sprosťáky? Opravdu?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia