MF DNES

Cena kapel roste, ví Colours

O vystoupení legendární kapely The Cure usilovali pořadatelé festivalu Colours of Ostrava deset let. Dostat se k jejich mladším kolegům Florence and the Machine též nebylo záležitost­í pár měsíců. Přesto obě skupiny v areálu Dolních Vítkovic letos vystoupí

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES z Berlína

BERLÍN Koncert Florence and the Machine v čele s éterickou Florence Welchovou bude jedním z hlavních lákadel úvodního dne Colours – 17. července. „Byla to jedna z nejžádaněj­ších kapel, takže jsme rádi, že plníme přání fanoušků,“říká šéfka festivalu Zlata Holušová o kapele, která v Česku vystoupí vůbec poprvé.

Proč Florence and the Machine

V současné chvíli je skupina Florence and the Machine na turné po Evropě. Nejnověji představil­a svou velkolepou show v berlínské Mercedes-Benz aréně, kde odehrála novinky z loňské desky High As Hope.

Do festivalov­ého setlistu však kapely často zařazují více hitů, tak aby si na své přišli skalní fanoušci i další návštěvníc­i festivalu. Zatímco v Německu se hrálo zhruba pro sedmnáct tisíc lidí, na Colours je dost pravděpodo­bně čeká až dvojnásobn­é publikum.

„Je to jedna z nejlepších a nejzajímav­ějších současných světových kapel. Charizma, skvělý hlas zpěvačky Florence Welchové a hudba, která se díky své bohatosti, nástrojové­mu obsazení, ale i energii nedá s ničím zaměnit,“vyjmenováv­á Holušová důvody, proč jsou v rámci osmnáctého ročníku právě Florence and the Machine jedním z hlavních lákadel.

Jednání v Londýně

Pozvání jednotlivý­ch interpretů na festival řeší pořadatelé většinou se zastupujíc­ími agenturami, které sídlí v Londýně. „Vždy tam s kolegy v září předem zamíříme a zjišťujeme, jaké kapely se chystají na turné, jaké jsou plány a podobně. Pak následují často dlouhá jednání a čekání na potvrzení,“vysvětluje proces námluv. Nakonec pak den účasti a hodinu, kdy vystoupí, schvaluje sama kapela.

Zdali bude mít právě Florence and the Machine nějaké zvláštní technické nebo organizačn­í požadavky, není v tuto chvíli jasné. Nicméně podle Holušové tomu nic nenasvědču­je. Stejně tak organizáto­ři prozatím netuší, jestli se kapela v Ostravě zdrží. „Většinou mají muzikanti nabitý koncertní kalendář, takže hned míří dál. Ale samozřejmě výjimky existují – třeba Robert Plant si vyjel na výlety po okolí a do Beskyd, zpěvačka ZAZ se pak zase prošla po areálu a zúčastnila se programu na workshopov­é scéně,“vzpomíná zakladatel­ka festivalu.

Upozorňuje taktéž na změnu v cenách jednotlivý­ch vystoupení, které v posledních deseti letech stouply „neuvěřitel­ným způsobem“. „Celková finanční náročnost programu rok od roku roste, při zachování a zvyšování kvality,“přibližuje organizáto­rka festivalu Zlata Holušová.

Do konce března se fanoušci mohou těšit na oznámení ještě jednoho headlinera Colours. Přibývat však budou i další interpreti, které si pořadatelé vyhlídli na předváděcí­ch festivalec­h po celém světě. Tradičně nebude chybět ani divadlo, workshopy a mezinárodn­í diskusní fórum Meltingpot. Colours of Ostrava tak letos nabídnou program na 21 scénách s více než 130 kapelami a dalšími 350 programový­mi body.

 ?? Foto: STAGEVIEW - Pedro Becerra ?? Lákadlo Colours Florence Welchová (na snímku při vystoupení v Berlíně) bude jednou z hvězd ostravskéh­o festivalu.
Foto: STAGEVIEW - Pedro Becerra Lákadlo Colours Florence Welchová (na snímku při vystoupení v Berlíně) bude jednou z hvězd ostravskéh­o festivalu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia