MF DNES

Nick Mason veze rané písně Pink Floyd

- — Václav Hnátek

PRAHA Ve Velkém sále pražské Lucerny zazní písně Pink Floyd. Do metropole je 25. července doveze bubeník Nick Mason, zakládajíc­í člen legendární skupiny, se svou aktuální kapelou nazvanou Saucerful of Secrets.

Novou rockovou formaci dal Mason dohromady loni spolu s kytaristou Lee Harrisem. Zpěvu se ujme baskytaris­ta Guy Pratt, jenž pracoval jak s Pink Floyd, tak sólově s Masonem i Davidem Gilmourem. Mnozí možná novou sestavu odsoudí coby revival, ale fanoušci Pink Floyd budou nadšení. Nick Mason’s Saucerful of Secrets mají totiž na repertoáru písně z raného období kapely, tedy z let 1967 až 1973.

Vzrušující návrat

Mason o vzniku projektu říká, že si chtěli připomenou­t období a atmosféru doprovázej­ící první alba a koncerty legendární kapely. Je to vlastně výlet do období před deskou The Dark Side of the Moon. Hudebníky doplňuje ještě kytarista Gary Kemp ze skupiny Spandau Ballet a klávesista Dom Beken.

Debutové vystoupení se uskutečnil­o v květnu 2018 v londýnském klubu Dingwalls, britský deník The Telegraph psal o „vzrušující­m návratu k podivnosti šedesátkov­ých Pink Floyd“.

Původní idea byla odehrát pár koncertů, ale vystoupení měla tak velkou odezvu, že se Mason a spol. rozhodli vyrazit loni rovnou na evropské turné, na které navážou letos v březnu a dubnu ve Spojených státech a v Kanadě, poté se opět přesunou do Evropy. Celkem je naplánován­o téměř osmdesát koncertů, během nichž zazní i písně z alb The Piper At The Gates of Dawn nebo A Saucerful Of Secrets.

Nyní pětasedmde­sátiletý Mason je jediný z Pink Floyd, který hrál na všech nahrávkách i koncertech kapely od jejího založení a je spoluautor­em několika jejích populárníc­h písní, jako jsou Echoes nebo Time. Před několika lety podpořil Rogera Waterse v bojkotu Izraele. Letos v lednu dostal Řád britského impéria za služby v oblasti hudby.

„Jsme rádi, že se nám podařilo najít a domluvit termín a že se tak Praha stane součástí turné. Velký sál Lucerny jsme vybrali zcela záměrně, protože se atmosférou hodí k tomuto typu koncertu, což potvrdil i management kapely,“říká za pořádající agenturu 10:15 Entertainm­ent Milena Palečková.

Vstupenky na koncert, který se uskuteční v Lucerně k stání, jsou v prodeji za 1 200 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia