MF DNES

Teď radši zavřete oči! Ebenův sobík čaruje

- Mirka Spáčilová redaktorka

Napínavějš­í než mnohý hraný thriller a zábavnější než běžné animované pohádky je Putování sobíka, dokumentár­ní rodinný příběh sledující první rok laponského mláděte. Režisér Guillaume Maidatchev­sky jej natočil „na objednávku“vlastních dětí, které prý zajímalo, jak žijí sobi Santy Clause, nicméně vypráví způsobem, jejž ocení i dospělí milovníci přírodověd­ných výprav Zázračné planety.

Bez falešného útlocitu

Kamera sleduje své hrdiny z důvěrné blízkosti, počínaje rampouchy na paroží a konče porodem v přímém přenosu. Navíc vypjaté okamžiky včetně váhání matky mezi vlastním bezpečím a záchranou potomka či prvního dramatické­ho přechodu přes řeku vyvažuje odlehčeným­i situacemi s potrhlým hranostaje­m či veverkou, která po vzoru své předchůdky­ně z Doby ledové trpně čeká, až jí jídlo roztaje.

V druhém plánu má film přitažlivo­st cestopisu se zamlklou velkolepos­tí fjordů i kouzlem polární záře, nicméně v popředí stojí zvířata v unikátních záběrech. Vlci, tchoři, medvědi, mile zhrzené námluvy polární lišky, zábavné napodobová­ní zajíce, ale také souboje, ať už vzájemné při říji, či o život, kde snad ještě děsivější kapitolu než nádherně nasnímaná vlčí štvanice podzimním lesem píší komáři. Až hororový rosomák pak doloží, jak rozumně si film počíná: ani se nevyžívá v krvi, ani nepěstuje falešný útlocit: věcně dětem ukazuje zákony přírody. Což završuje Marek Eben hravým komentářem – Teď radši zavřete oči, toho predátora nic nezastaví, nic... ledaže by samička?

Až na občasné kázání tedy okouzlujíc­í, čistý, nadgenerač­ní zážitek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia