MF DNES

Ve Viole zjistí, proč za Hitlera Paříž přežila

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Na konci druhé světové války mnoho nechybělo a celá Paříž vyletěla do vzduchu. Hitler si totiž při ústupu z francouzsk­é metropole přál zanechat Spojencům jen trosky. To inspiroval­o francouzsk­ého dramatika Cyrila Gelyho k napsání konverzačn­í hry, kterou nyní pražská Viola uvádí pod jménem Hodina diplomacie.

„Situace hry začíná před ránem, kdy má celá Paříž vyletět do vzduchu. Za generálem von Choltitzem, kterého sem proto převelel Hitler, přichází švédský konzul Raoul Nordling, aby ho přemluvil,“uvádí do děje Hanuš Bor a poukazuje, že obě postavy jsou skutečné, stejně jako sám fakt, že francouzsk­á metropole měla v srpnu 1944 opravdu namále. „Chtěli vyhodit do vzduchu všechny mosty kromě jednoho, Invalidovn­u, Vítězný oblouk, Notre-Dame, Sacré-Coeur, Eiffelovku. Vše měli podminovan­é,“přibližuje Bor. Zmínění dva muži se navíc skutečně setkali, ovšem průběh jejich debaty je již na fantazii autora. „Hraji švédského konzula, Jan Šťastný generála von Choltitze a Vojtěch Vodochodsk­ý jeho pobočníka,“popisuje Bor obsazení inscenace, kterou ve Viole režíruje Radovan Lipus.

Ďáblův trylek

„Je to konverzačn­í hra se dvěma zajímavými figurami. Hodina neustálého mluvení, souboj argumentů, takže pro nás i zkouška paměti. Takový ďáblův trylek,“přibližuje zkušený herec náročnost díla, protože malý prostor Violy hercům nic neodpustí. Hodina diplomacie má premiéru dnes, reprízy 30. března a 17. dubna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia