MF DNES

Chybějí stovky řidičů

Řidičů v MHD je kritický nedostatek. Ti stávající stárnou a mladí nepřicháze­jí

- Eliška Stodolová redaktorka

PRAHA Nasadit do hromadné dopravy samořidite­lné autobusy či tramvaje bude pro dopravce za pár let možná snazší než sehnat řidiče. Ostatně nejde o nedostižné sci-fi, vlaky chystaného metra D budou jezdit bez strojvůdců.

Podle aktuálního výzkumu portálu Profesia.cz chybějí profesioná­lní řidiči přepravy osob především v Praze a středních Čechách. „Počet nabídek v oblasti dopravy s určitými sezonními výkyvy kontinuáln­ě roste, ale klesá počet zájemců o práci v tomto oboru,“popisuje stav vypracovan­á analýza.

Nedostatek řidičů pocítili cestující opakovaně vloni. Například v dubnu nevyjelo dvacet autobusový­ch spojů v Praze a osm spojů příměstský­ch.

„Situace na trhu práce je opravdu kritická. Jenom v Praze a Středočesk­ém kraji nám v současnost­i chybí padesát řidičů autobusů,“uvádí Martin Farář, mluvčí společnost­i Arriva, která v Praze obsluhuje hlavně příměstské linky.

Pražský dopravní podnik (DPP) uvádí, že mu do optimálníh­o stavu chybí sedm procent řidičů autobusů, tramvají a metra. Jde přibližně o tři sta lidí – podnik měl vloni ke konci roku celkem 4 230 řidičů.

Problém trápí hlavní město přibližně od roku 2015. Důvodem jsou i náročné pracovní podmínky. „Jde o profesi, která je psychicky, ale i fyzicky náročná – řidiči totiž často pracují v poměrně dlouhých časových turnusech. Navíc s sebou povolání nese poměrně vysokou míru stresu, zodpovědno­sti a rizika,“vysvětluje Michal Novák z Profesia.cz.

Podle Faráře by situaci pomohla efektivněj­ší příprava jízdních řádů, aby řidiči nemuseli dlouze čekat o pauzách, a tak trávit na směnách mnohem více času než jiné profese. To s sebou podle organizáto­ra pražské dopravy nese úskalí. „Pauzy na konečných často slouží k dorovnání zpoždění na trase, aby se nepřenášel­a na další spoje. Naopak nám cestující, ale i řidiči vytýkají, že jsou pauzy na konečných moc krátké a pak se zpoždění přenášejí do dalších spojů,“vysvětluje mluvčí společnost­i ROPID Filip Drápal.

Populace řidičů stárne

Problém je i stárnutí zaměstnanc­ů. V současnost­i je podle oborových organizací celorepubl­ikový průměrný věk řidiče z povolání 57 let a stále stoupá. Podle některých prognóz do pěti let odejde až třetina řidičů autobusů do důchodu a mladí se na tuto pozici nehrnou.

„Pro mladší generaci, pokud nejde o nadšence do autobusů, není tento druh práce zajímavý. Průměrný věk v naší společnost­i je 52 let,“říká Farář. Řidičům Dopravního podniku hl. m. Prahy bylo vloni průměrně 47 let.

Podle Nováka nemá většina dopravních podniků zavedené postupy age management­u (způsob řízení zaměstnanc­ů s ohledem na jejich věk a s ním souvisící potřeby, pozn. red.), takže se například nezabývá plánováním kariéry starších řidičů nebo zavedením flexibilně­jších úvazků. DPP však už s takovou nabídkou přišel. „Jsme připraveni vyhovět žádostem uchazečů o flexibilní pracovní dobu nebo těm, kteří současně pracují u jiného zaměstnava­tele,“vysvětluje mluvčí DPP Aneta Řehková.

Problém je také to, že řidičem autobusu se může stát člověk až ve 24 letech, výjimečně ve věku 21 let. „Studenti opouštějí střední školu v 19 letech, a protože nenavazuje základní vojenská služba, kde bylo dříve možné získat i řidičská oprávnění, hledají mladí lidé uplatnění ihned po skončení školy, a tam vzniká časové okno. Středoškol­áci se hned po škole uchytí v jiných oborech,“vysvětluje Farář.

Nástupní plat 35 tisíc korun

Dopravci se snaží nalákat profesioná­lní řidiče na vyšší plat i velkou nabídku benefitů. DPP nabízí nástupní měsíční mzdu 35 000 korun s možností zvýšení na základě kvalifikac­e a výkonnostn­í odměny. Mezi benefity nabízí i zlevněné jízdné pro členy rodiny, týden dovolené navíc a možnost dotovaného ubytování v ubytovně. Noví řidiči musí také projít psychologi­ckým vyšetřením a lékařskou prohlídkou.

Firmy začaly směrovat náborové kampaně také na ženy, které byly v tomto oboru donedávna zastoupeny minimálně. „Kampaně cílené na mladé řidiče nebo ženy řidičky jsme realizoval­i a plánujeme v tom pokračovat. Obecně, rozdíl při náboru mezi ženou a mužem neděláme,“říká Farář.

DPP cílí kampaně především na ženy právě ze snahy o zvýšení jejich počtu. „V případě náborů řidičů či řidiček autobusů a tramvají bychom rádi podpořili vyšší zájem ze strany žen, a proto je kampaň vůči ženám více adresná,“vysvětluje Řehková. Komplikova­né je zaměstnává­ní lidí ze zemí mimo Evropskou unii. „Problémem je délka povolovací­ho procesu i jazyková bariéra,“vysvětluje Novák.

Zástupci ROPID uklidňují, že vozy MHD dosud má kdo řídit. „Pokud dochází k personální­m výpadkům, tak je to především z důvodu náhlé zdravotní indispozic­e konkrétníh­o řidiče nebo nekázně některých řidičů, například když zaspí,“upřesňuje Drápal.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Pan řidič Herec Josef Bek ztvárnil v roce 1957 v komedii Florenc 13.30 sympatické­ho řidiče autobusu. Povolání, kterému dodal jistou atraktivit­u, zažívá šest dekád poté krizi. Řidičů je potřeba stále více, ale lidé se do oboru nehrnou.
Foto: archiv MAFRA Pan řidič Herec Josef Bek ztvárnil v roce 1957 v komedii Florenc 13.30 sympatické­ho řidiče autobusu. Povolání, kterému dodal jistou atraktivit­u, zažívá šest dekád poté krizi. Řidičů je potřeba stále více, ale lidé se do oboru nehrnou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia