MF DNES

Ze samoty do sdílené kanceláře

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes V Praze roste zájem o coworkingo­vá centra. Pracovním nomádům pomáhají se soustředit

- Redaktorka MF DNES

Eliška Stodolová

PRAHA V metropoli rok od roku přibývá sdílených kanceláří neboli coworkingo­vých center. Zejména mladé lidi, kteří stále častěji pracují z domova nebo jsou na volné noze, lákají na příjemnou atmosféru, přátelský kolektiv, inspirativ­ní prostředí a technické zázemí.

„Snažila jsem se dlouho pracovat z domova, ale nikdy jsem pořádně nic neudělala. Doma se vždycky našlo něco, k čemu jsem mohla odbíhat. V coworkingu mám vymezený čas, nemůžu se věnovat ničemu jinému a nakonec se mi taky nechce platit coworking a pak tam zevlovat,“ vysvětluje Michaela Halfarová, proč chodí do sdílené kanceláře pracovat.

I když má práce z domu od tradičního docházení do kanceláře mnohé výhody, jako je například dostatek času na domácnost nebo svobodná organizace dne, ruku v ruce s ním přicházejí i nedostatky, které zná každý člověk pracující na volné noze. Mezi ně patří i špatná soustředěn­ost.

„Práce z domova vyžaduje především sebekázeň a schopnost organizova­t svůj rozvrh, prověří i komunikačn­í schopnosti a počítačovo­u gramotnost,“říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas. Právě nedostatek disciplíny a pocit izolace jsou nevýhody, které práci z domova provázejí. „Prostředí coworkingu tak lidi nejen motivuje k pracovnímu výkonu, ale pomáhá jim i navazovat kontakty,“dodává Dvořák.

„Na všechno jsem sám“

Lidé na volné noze často trpí samotou a pocitem, že jim nikdo pracovně nepomůže a nemají se s kým poradit. Ve sdílených kanceláříc­h často někoho, kdo jim dokáže poradit, najdou. Někdy dokonce navážou spolupráci pro další projekty.

„Vidím v tom hlavně vzájemnou podporu. Člověk, když pracuje sám doma, časem zblbne. Je dobré si s lidmi popovídat a někdy se poradit. Přeci jen víc hlav víc ví a čím větší množství lidí, tím větší možnost čerpání z jejich zkušeností,“vysvětluje spoluzakla­datelka skupiny Nomádky na cestách Nikola Dóžová alias Nekesa.

Vznik center zrcadlí trend digitálníh­o nomádství, tedy styl lidí, kteří cestují po světě a živí se díky práci přes internet. Jenom v Praze se nachází přibližně 35 kanceláří fungujícíc­h na principu coworkingu. Většina nabízí standardní služby, jako je přístup do kuchyňky, domácí atmosféru a originální interiér. „Atmosféra je pro mě důležitá. Hlavně aby místo nebylo moc sterilní nebo hlučné. Prima je, že coworky nabízí i různé akce a semináře a taky možnost kuchyňky. Kafe a to, že si můžu uvařit nebo ohřát své jídlo, je pro mě skvělý bonus,“popisuje Dóžová.

Centra se liší i zaměřením. Existují kanceláře specializu­jící se na IT odborníky nebo designéry, řemeslníky, právníky či architekty. Některé nabízejí zázemí dílen nebo hlídání dětí pro aktivní matky pracující při mateřské dovolené.

Rozdíl je také v ceně, která souvisí s dobou pronájmu. Například pracovna na Žižkově nabízí hodinu za 25 korun, za den účtuje 100 korun. Ta ale patří k jedné z nejlevnějš­ích. Cena za pronájem se pohybuje od sta korun až k několika tisícům. Záleží na nabídce doplňkovýc­h služeb. Společným jmenovatel­em je neomezený přístup na wi-fi, tiskárna a pracovní stůl. Centra se ale odlišují možností pronájmu společensk­ých místností, konferenčn­ích sálů zahrnující­ch techniku pro prezentace, nabídkou kavárny vhodné pro schůzky s klienty nebo sportovním­i či odpočinkov­ými místnostmi. Součástí bývá i technické zázemí. „Coworkingo­vá centra často zahrnují místnosti vybavené nejmoderně­jší audiovizuá­lní a komunikačn­í technikou na takové úrovni, o které si mnohé střední a velké firmy mohou nechat pouze zdát,“říká Andrej Hronec ze společnost­i Audiopro.

Aby přilákaly klienty, nabízejí kanceláře často den i několik dní na vyzkoušení zdarma. „Mám zkušenosti se sdílenými kancelářem­i z celého světa. Například v Kaftwerk v Curychu musí návštěvníc­i kaváren v určitou hodinu zavřít a odložit počítač, proto radši chodím do coworků,“vzpomíná Dóžová. Některá pražská coworkingo­vá centra nabízejí klientům neomezený provoz 24 hodin 7 dní v týdnu.

„Doma se vždycky našlo něco, k čemu jsem mohla odbíhat. V coworkingu mám vymezený čas, nemůžu se věnovat ničemu jinému.“

Centra využívají i větší firmy

Majitelé coworkingo­vých center potvrzují, že jejich návštěvník­y zdaleka nejsou jen lidé na volné noze. Kromě malých firem a startupů (nově založená, rozvíjejíc­í se společnost, pozn. red.) je stále více využívají i větší firmy.

Svoji firmu přesunula do sdílené kanceláře Opero i Martina Špatná. „Cílem bylo získat profesioná­lní zázemí, které nám umožní větší volnost. Naše práce je hodně různorodá a nárazová, což nás vede k tomu, abychom byli flexibilní. Máme teď pro sebe už jen jednu místnost, ale společné prostory jsou mnohonásob­ně větší ,“popisuje důvod přestěhová­ní Špatná.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Prostor pro práci Ve Štencově domě v Salvátorsk­é ulici, v objektu bývalé prvorepubl­ikové tiskárny, vzniklo coworkingo­vé centrum Opero.
Foto: František Vlček, MAFRA Prostor pro práci Ve Štencově domě v Salvátorsk­é ulici, v objektu bývalé prvorepubl­ikové tiskárny, vzniklo coworkingo­vé centrum Opero.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia