MF DNES

Bohové versus pozemšťani. Jen se o hvězdné nebe nespálit

- Miroslav Němý sportovní reportér

Hemžili se tu Brazilci i olympijští turisté. Někdo se fotil s Atlantikem, jiný si ve slunečný den dopřával brzké pivo, další skupovali suvenýry. Mezi basketbalo­vé bohy však nesměl nikdo.

Olympijská vesnice? Ale prosím vás, to snad nemyslíte vážně! Američtí basketbali­sté se (spolu s basketbali­stkami) při hrách 2016 ubytovali na luxusní obří výletní lodi Silversea’s Silver Cloud. Pěkně daleko ode všech, obehnáni perimetrem plotů a bodyguardů. Jak symbolické. Opravdu nepatří mezi běžný sportovní lid.

V časech, kdy už se ledajaký zážitek omrzel, jsou tohle mimořádné chvíle. Vzduch praská nejen napětím, ale i nervozitou. Když jsem seděl na tribuně v Londýně, policisté s detektory kovů šmejdili i pod novinářský­mi stolky – a nejen proto, že se přišla podívat tehdejší americká první dáma Michelle Obamová. Za čtyři roky v Brazílii zase některé fanynky propadaly mánii jako v časech Beatles. Pokaždé za to mohli tihle habáni v teniskách, basketbalo­ví miliardáři, kouzelníci s míčem. Team USA = elitní značka. Zatím není jisté, zda Američanům v čínské Šanghaji bude stačit „jen“některý z místních hyperluxus­ních hotelů, nebo zase utečou raději až na vody Jang-c’-ťiangu. Asie či Jižní Amerika, Atlantický oceán či Východočín­ské moře, to je fuk. Pozdvižení, jež tento sportovní cirkus vyvolává, je univerzáln­í.

Čína ho může klidně navýšit: třeba Roger Federer si právě v Šanghaji neustále pochvaluje, jak velká je láska lidu velké země. A co teprve když dorazí LeBron James! Doprostřed do této vřavy vpadne národní tým ze země, která se těší na svoje první mistrovstv­í světa. Příběh o tom, jak se chlapci hrající českou ligu třeba za Nymburk postaví ikonám NBA, je dobrý už teď. Zároveň zavání tím, že dotknout se nebe může přivodit těžké sportovní spáleniny, tyhle hvězdy žhnou až moc.

„Snad mi nezkazí moji celoživotn­í image obranáře,“usmívá se český kapitán Pavel Pumprla. Čtete v tom nadšení, natěšenost i obavy. Jednu emoci za druhou – jiskření před svátkem začalo hned po losu.

A zda může pozemšťan přemoci nadlidskou sílu? V mýtech a bájích se to stává, na hřišti v tomto případě půjde především o čest. Vzhledem k tomu, jak odlišné váhy se v Šanghaji 1. září střetnou, bude jakákoli čestná porážka vlastně velkým českým vítězstvím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia