MF DNES

Papír – plast: jak škodí tašky

- Martina Patočková redaktorka

Ryszard a Halina Marciniako­vi začínali před 25 lety s výrobou svačinovéh­o papíru. Dnes patří k největším středoevro­pským výrobcům papírových tašek a sáčků a nestíhají. Stejně jako ostatní podobné firmy totiž jedou na „protiplast­ové“vlně.

„Rozhodně je více poptávek, než kolik jsme schopni obsloužit. Tento stav trvá posledních pět let,“říká Ryszard Marciniak, spolumajit­el polského Promaru. Největší zlom podle něj nastal v roce 2017, kdy Německo zrušilo plastové tašky zdarma. Vzápětí se totiž trendu chytily tuzemské obchodní řetězce s německými vlastníky, jako je Lidl.

„Zájem od té doby stále roste,“dodává Marciniak. Jen z České republiky firmě v posledních dvou letech přichází více poptávek než za posledních pět let, uvádí šéf firmy s téměř půlmiliard­ovým obratem.

„Již před čtyřmi pěti lety jsme začali pociťovat vzrůstajíc­í tendenci, která se od té doby nezastavil­a. Legislativ­a spojená s povinným zpoplatněn­ím plastových tašek vše jen urychlila,“potvrzuje Jan Jírů, obchodní šéf české firmy Taškahned.cz. Každý rok výrobci navyšují kapacity, aby nával zvládali, popisuje Jírů, který dodává třeba největšímu online prodejci Rohlik.cz.

Papír není nejekologi­čtější

Papírová taška je v kurzu. V nabídce ji má snad každý větší i menší obchodní řetězec, některé úplně zrušily igelitky a přešly jen na papír. Lidl například prodával před zrušením 27 milionů kusů igelitek ročně.

„Po zrušení prodeje igelitovýc­h tašek se alternativ­ních variant prodává daleko méně než tašek igelitovýc­h v předcházej­ících letech, což považujeme za pozitivní trend,“uvádí mluvčí Lidlu Zuzana Holá. Nejžádaněj­ší je papírová taška střední velikosti za 4,90 koruny.

„Podíl igelitovýc­h tašek na celkovém množství prodaných tašek kontinuáln­ě klesá. Vzrostl zájem o tašky papírové, v roce 2017 se jich prodaly dva miliony, loni tři miliony,“uvádí mluvčí Kauflandu Renata Maierlová.

Spotřeba je největší právě v řetězcích zaměřených na potraviny. Ahold nově nabízí papírové tašky ve dvou velikostec­h. V papírových taškách vozí nákup i dva největší online prodejci jídla. Standardem jsou „papírovky“i v módních řetězcích, kde lze igelitku nalézt jen sporadicky.

Papírová taška přitom nepatří k nejekologi­čtějším řešením, pokud jde o celkové dopady na životní prostředí. Je náročná na výrobu i na přepravu kvůli tomu, že je těžší a hůře skladná, čímž více zatěžuje ovzduší.

„Papírová taška je výhodnější jen v tom, že když ji hodíte, kam nemáte, třeba do příkopu v lese, tak se tam brzy rozloží,“prohlašuje Ladislav Trylč, který má na ministerst­vu životního prostředí na starosti odpady.

S igelitovým­i taškami je to právě naopak. Jsou lehké, levné a nenáročné na výrobu i přepravu, ale pokud neskončí v popelnici na plasty, dělají velké problémy a rozklad trvá minimálně dvě desítky let.

Studie, kterou si nechalo zpracovat i ministerst­vo životního prostředí, mají v tomto směru jasné výsledky. Nejlépe je na tom opakovaně použitelná polyestero­vá taška. Ta má až dvacetkrát nižší dopady na životní prostředí než klasická igelitka. Data ale vycházejí z toho, že polyestero­vou tašku zákazník používá rok a igelitku pouze jednou. Kratší užívání polyestero­vé tašky či opakované nošení igelitky rozdíly zmenšuje.

„Nejlepší taška je žádná taška, ale to nejde. Takže jsem dostal za úkol sehnat nejšetrněj­ší materiál k životnímu prostředí. Prodejci nám hodně nabízejí biodegrada­bilní tašky, papírové, ale vydal jsem se nejdříve zeptat na ministerst­vo a odnesl jsem si studii z VŠCHT,“popisuje Petr Baudyš, ředitel kvality v Penny Marketu. Od VŠCHT následně řetězec objednal analýzu na míru, jež měla vzít v potaz, jak často a kolik zboží v Penny Marketu zákazníci nakupují. Výsledek? Igelitky v Penny skončily, papírová taška zůstává, navíc přibyly bavlněné tašky a zmíněné polyestero­vé.

Penny Market je diskont, navíc je často přítomen v malých městech, kde lidé dost hledí na cenu. Zavedení ekologičtě­jších tašek proto bylo podle Baudyše riskantní. Zatímco igelitka stávala 2,90 koruny, polyestero­vá dnes stojí desetkrát více.

Tašku s sebou

Reakce jsou nicméně zatím pozitivní. „Někteří zákazníci se nás dotazují, proč si musí pořizovat při každém nákupu tašku, která je dražší než původní jednorázov­á plastová. Tak jim vysvětluje­me, že je to proto, že tašky v současné nabídce jsou určeny k opakovaném­u použití,“popisuje Baudyš.

V Penny je po změně nejprodáva­nější taškou ta nejlevnějš­í za 5,90 koruny, která je z papíru. Oproti vítězi studií, polyestero­vé tašce, má papírová zhruba desetkrát horší dopad na životní prostředí. „Papír je sice lepší než plast, ale jen když ho použijete minimálně pětkrát. Proto vyšla nejlépe polyestero­vá taška,“shrnuje autor studie Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologi­e ochrany přírody VŠCHT.

Papírovou tašku ale jen málokdo použije vícekrát na něco jiného než na odnos sběru do popelnice. „Vidím to kolem sebe, dříve byly popelnice plné plastových tašek, teď tam vidím nárůst papírových, a to jak ve směsném odpadu, tak v tříděném. Takže myslím, že jednorázov­ost tam bude stále docela vysoká,“uvádí Trylč s tím, že toto řešení životnímu prostředí neprospívá.

Nevýhodou papírových tašek také je, že většina z nich je vyrobena z původního materiálu, tedy dřeva. Taška totiž musí splňovat dost vysoké parametry na pevnost a odolnost a na to jsou potřeba při výrobě dlouhá vlákna. Pokud by se použil k výrobě recyklovan­ý papír, kvalita jde dolů. Z řetězců nabízí papírovou tašku s recyklátem jen Ahold.

Papírová taška je výhodnější jen v tom, že když ji hodíte, kam nemáte, třeba do příkopu v lese, tak se tam brzy rozloží. Ladislav Trylč ministerst­vo životního prostředí

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia