MF DNES

Lepší je porážet než vylučovat

- Miroslav Korecký komentátor

Pamatujete ještě? „Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunist­ické, ale nech v tej strane zostane, čo je pevné, čo je charaktern­é, čo chce za tento národ zápasiť.“Gustáv Husák 28. srpna 1968 v nechvalně slavném projevu, jímž otevřel cestu k normalizac­i a čistkám.

Vylučování členů ze stran jsme už odvykli, alespoň u těch „slušných“stran. A když už se vylučovalo, pak pro spáchání trestných činů, ne proto, že má někdo jiný názor než předseda. Že k tomu přistoupí zrovna ODS, pravicová strana se silným polistopad­ovým étosem, bylo podle víkendovýc­h reakcí smutným překvapení­m i pro mnohé její členy včetně těch, kdo Václava Klause mladšího bytostně nesnášejí.

Je skoro světovým unikátem, že strana vyloučí člena, který ve volbách získal bezkonkure­nčně nejvyšší počet preferenčn­ích hlasů a i podle aktuálních průzkumů je jejím nejznámějš­ím a nejdůvěryh­odnějším politikem. Ale je to vlastně její byznys, její prezentace navenek i její investice do příštích voleb.

Dokonce je dost nemístné onen táhlý spor mezi předsedou Petrem Fialou a poslancem Václavem Klausem zvenčí nějak soudcovat. Klaus junior jistě není jednoduchá osobnost, není týmový hráč, spíš výsostný solitér a provokatér. Nikdo z nás neproseděl s ODS stovky hodin na schůzích partajních i parlamentn­ích, aby věděl přesně, co všechno poslední roztržce předcházel­o, ale i tak by suverénní strana a sebevědomý předseda měli ustát jednoho člena, který vyčuhuje ze škatulek.

Sobotní vyloučení Klause hned odstartova­lo úvahy o nové straně na pravici. Část elektorátu, který už dlouho a marně vyhlíží nějakou skutečně konzervati­vní sílu, tu samozřejmě existuje, ale na závěry je moc brzy. Jednak už ztroskotal­a řada pokusů, jednak, jak bylo zmíněno, není vůbec jisté, že zrovna Klaus junior je tím, kdo by byl s to podobnou stranu vystavět. Ale pokud si takovou misi přál začít s aureolou mučedníka, pak mu ODS nemohla dát na rozloučeno­u lepší dárek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia