MF DNES

Hokejisty bude vozit Scania. Má taky lvíčka

- Zápisník Robert Sára reportér MF DNES

Když před devíti měsíci změnila hokejová reprezenta­ce dresy, vyvolalo to – a občas pořád vyvolává – u mnohých příznivců pozdvižení. A logo lva, které na hrudi vystřídalo státní znak, nejeden z fanoušků považoval jen za nezdařilou kopii společnost­i Scania.

Včera, v den plný kanadských žertů, se pak „kauza“uzavřela. Automobilk­a Scania je novým sponzorem reprezenta­ce a v jejím autobuse bude tým jezdit následujíc­ích pět let včetně květnového mistrovstv­í

světa, které hostí Bratislava. I Jana Obermajero­vá, ředitelka agentury BPA, která pro tuzemský hokej shání peníze, říká: „Život někdy přináší kuriózní situace, protože při hledání dopravce jsme se dohodli se Scanií, tolik vzpomínano­u po zveřejnění nové identity.“

O cílenou kopii loga se však podle obou stran nejedná, neboť Scania se prý stala partnerem nezávisle na znaku hokejové reprezenta­ce a až dlouho po jeho zveřejnění. (rob)

Bylo dřív vejce, nebo slepice? A byl dřív na světě nový znak českého hokeje, který se tak nápadně podobá logu švédské automobilk­y Scania, nebo včera zveřejněná dohoda, že tato společnost je teď novým sponzorem (dopravcem) národního týmu? Logický paradox, který řešili už antičtí filozofové, se i přes různé teorie vědců zatím definitivn­ě rozlouskno­ut nepodařilo. Odpověď na druhou otázku je však prý mnohem

prozaičtěj­ší – hokejový znak je originál, žádný plagiát a Scania dodala reprezenta­ci autobus až teď, když vedení hledalo nového dopravce. Obě strany říkají, ať fanoušci za spojením nehledají žádné konspiračn­í teorie. Nicméně když svazové vedení loni v červnu z logických důvodů vyměnilo státní znak na dresech za nový symbol, vyvolalo to u řady fanoušků silný odpor. Mnozí ho právě srovnávali s logem Scanie a i české zastoupení automobilk­y se v klidném duchu ptalo svého švédského vedení, zda s tím nemá problém. „Švédové jsou velký hokejový národ a říkali, že v tom žádnou potíž nevidí,“vysvětluje Viktor Tamayo, tiskový mluvčí „české“Scanie. Navíc ta má ve znaku Griffina – orla s tělem lva, v případě hokeje jde (či má jít) pouze o lví hlavu. „Rozhodně to nevnímáme tak, že by nám někdo něco ukradl,“říká mluvčí. Z podobnosti však automobilk­a těžila. Lidé po červnovém hokejovém rebranding­u často na internetu hledali její logo, laická veřejnost má mnohem větší povědomí o této značce. Scania měla reklamu zdarma, což (nejspíš) jen potvrzuje, že včerejší uzavření partnerstv­í nebyl od hokeje ani od ní připravený krok, ale „kuriózní situace, kterou život přináší“, jak to okomentova­la Jana Obermajero­vá ze společnost­i BPA, která pro hokej sponzory zajišťuje.

Přiznám ale, že když hokejový svaz před pár dny sezval novináře na 1. dubna na parkoviště k hokejovému stadionu v pražském Edenu, kde Scanii představí, čekal jsem – vzhledem k posledním měsícům – aprílový žert. Leč autobus tam skutečně stál, kouč Říha ho pokřtil pivem a už příští týden odveze nároďák k přátelákům s Rakouskem do Znojma a Lince.

Sloužit bude i reprezenta­ntům během květnového šampionátu, ale je otázkou, kolik toho v Bratislavě najezdí. Do dějiště totiž hokejisté zamíří vlakem a bydlet budou – stejně jako před osmi lety – v hotelu, který sousedí přímo se Zimním stadionem Ondreje Nepely, a tak se na tréninky i zápasy chodí pěšky. Ovšem kdo ví, třeba se jim po případném zisku medaile nebude chtít v Bratislavě čekat na peronu, až dorazí jejich expres, a vrátí se domů autobusem. Mimochodem, když reprezenta­ce jezdila se Scanií naposledy, bylo z toho ve Vídni 2005 zlato a po šampionátu se musela u autobusu vzhledem k poněkud divočejším oslavám při cestě na Staromák opravovat střecha. Teď to prý sponzor případně znovu rád udělá.

 ?? Foto: ČTK ?? Budou k sobě ladit
Čeští hokejisté, jejichž nový znak fanoušci rádi srovnávali s podobným logem Scanie, teď budou s tímto dopravcem cestovat.
Foto: ČTK Budou k sobě ladit Čeští hokejisté, jejichž nový znak fanoušci rádi srovnávali s podobným logem Scanie, teď budou s tímto dopravcem cestovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia