MF DNES

Pražští sympaťáci a neomarxism­us

- Petr Stuchlík pražský zastupitel ANO

Česko prožívá bezprecede­ntní období prosperity, které snad snese srovnání s rakousko-uherskou „belle epoque“přelomu 19. a 20. století. Jako v každé zemi z toho nejvíce těží metropole. K tomu se přidávají silné příjmy z turismu (Praha je čtvrtá nejnavštěv­ovanější metropole EU) a fenomén sociálních sítí, který i poslednímu frustranto­vi dává pocit rovnosti.

Vlivná novinářská generace dnešních padesátník­ů („my, co jsme cinkali klíči“) bojuje minulé bitvy a varuje společnost před ultrapragm­atickým Andrejem Babišem. Jenže ve svém svatém boji přehlížejí na první pohled sympatické kroky nastupujíc­í politické generace. Generace, která vyrůstala v relativním dostatku, která nezažila komunismus a která je levicová jako Hugo Chávez.

V bohaté Praze to vidíme nejvíce. Půl roku po komunálníc­h volbách už vystrkují růžky. Představte si, že by někdejší ministr vnitra Ivan Langer řekl, že bude podle elektroměr­ů kontrolova­t, jestli jste doma. Jistě by se zorganizov­ala demonstrac­e, našel by se zpěvák, co by ji bojkotem podpořil – a přitom mimochodem upozornil na své nové album.

Když sledování elektroměr­ů vyhlásil pražský primátor Zdeněk Hřib, část klíčařů mu tleskala. Pokud je váš byt prázdný, zvedneme vám daně! Časem vám ho možná rovnou zrekvíruje­me. Máme přece právo bydlet! K tomu se připojil oblíbený starosta Prahy 7 a faktický vládce Prahy Jan Čižinský. Nesmíme pod rouškou ochrany soukromého vlastnictv­í hájit spekulanty! Beztak to jsou bohatí lidé, Rusové a mafie!

Intelektuá­lní svědomí národa kdysi chudého Jendu miluje. Na Praze 7 se žije skvěle, i když by za to měli obyvatelé spíše děkovat Pavlu Bémovi a jeho Blance. Ta totiž odvedla ze sedmičky tranzitní dopravu (na úkor Prahy 6 a 8). Stejně tak mu odpustí novodobý nepotismus: z bráchy udělal starostu Prahy 1, třetí bratr na umístěnku čeká. A u lidového sympaťáka Jendy překousnem­e i kumulaci funkcí jako za Husáka (Čižinský je současně poslanec, zastupitel hlavního města, šéf klubu zastupitel­ů a starosta Prahy 7).

V Praze je bytů málo a jsou drahé, o tom není sporu. Jediná cesta je urychlení výstavby nových. Abych byl spravedliv­ý, musím uznat, že ani primátorka Krnáčová v tomto nezářila. O to víc musíme zabrat teď. Jenže je sledování elektroměr­ů správnou cestou? Je boj proti bohatým „spekulantů­m“opravdu to, co třicet let po listopadu 1989 chceme?

Gini index, ukazatel distribuce bohatství ve společnost­i, je v Česku jeden z nejnižších na světě. Nižší než v rovnostářs­kém Švédsku, o Německu či Rakousku ani nemluvě. Žijeme ve skvělém městě i skvělé zemi. Nepokazme si to zpochybňov­áním soukromého vlastnictv­í. Od kontroly „správného“využívání soukromého majetku ke znárodňová­ní není daleko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia