MF DNES

Ctitelé Mostu! mohou zkusit Jámu a rypadlo

- Radim Kopáč spolupraco­vník MF DNES

Bavil vás v televizi seriál Most!? Pak zkuste knihu Patrika Linharta! Tak by mohla začínat reklamní kampaň na novou prózu z dílny Tepličáka, ročník 1969, která dostala název Jáma a rypadlo. Jenže nezačíná. Na to je Linhart, vystudovan­ý inženýr ekonomie, příliš undergroun­d, příliš punk. A to je dobře: Aspoň má čtenář co objevovat, z čeho se těšit.

Co v Jámě a rypadlu objeví? Jistě nejen titulní poukaz na E. A. Poea, na jeho zářezy v dějinách literární hrůzy, fantastiky, detektivky. Třeba i odkaz na spřízněnou duši ze severu, Svatavu Antošovou, autorku románu Dáma a švihadlo. Linhart je podobně švihlý: miluje svůj vrásčitý kraj, rozervaný rypadly, samá jáma, stejně jako miluje absurdní humor, legraci na ostří nože, kterým s gustem podřízne jednou kdejakou modlu nebo celebritu, jindy sám sebe. Za srandu by dal totiž všecko – i vlastní život.

Linhartovy texty mají zřídka víc než půl stránky. Autor je kondenzáto­r svého druhu. Píše tak, aby jeho věty zněly ve dvou třech významovýc­h rovinách. Aforistick­y, obrazně, symbolicky. Jako zázemí má nejčastěji své bližní: matku řečenou mámoš, svou dívku Lucii, syna Alberta, psa Baadera. S nimi putuje krajinou jako romantický hrdina z obrazů C. D. Friedricha. S nimi sedí v hospodě a cestuje napříč vypitými pivy do jiných dimenzí reality. Skutečnost je u Linharta vždycky jiná, respektive vždy něco víc.

Linhartovy miniatury dávají čtenáři dobrý pojem o drsném severu Čech, odjakživa česko-německém, multikultu­rním, bohatém na dějinné milníky. Na Teplicku přece prožil víc než dekádu Giacomo Casanova, známý proutník a intrikán; tady se narodil a vyrostl prvotřídní dadaista Melchior Vischer. Linhartovy texty mají ale větší potenciál: píše se v nich nejen o tom, co je, co bylo, ale taky o tom, co by mohlo být. A nejen na severu Čech. Jsou to prózy postmodern­ě otevřené, uvolněné, hravé; prostě do světa.

Jáma a rypadlo sice předpoklád­á jistou aktivitu na straně čtenáře, ale kdo je aktivní, má bod. Linhart je povrchní i hluboký, vážný i nevážný.

Spolu s osobním deníkem otvírá učebnici kulturní a společensk­é historie. Jeho zájem o věc je totální. Asi nebude nikdy autorem, co se koupe v hlavním proudu, ale tím líp pro něj: zůstane svůj.

Jáma a rypadlo Patrik Linhart

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia