MF DNES

Kus burana asi ve mně je, hlásí Milan Šteindler

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Jako Eda, majitel cykloservi­su, se herec a režisér Milan Šteindler představí v pražském Divadle Na Jezerce. Už ve čtvrtek zde má premiéru novinka Pánský klub.

„Je to jemně řečeno buran a hlavně notorický nevěrník. Na léčbu závislosti na sexu ho poslala manželka, protože, jak Eda říká, ‚mu přišla na dvě baby a dala mu nůž na krk‘. Eda sice terapii podstupuje, ale s nevěrou skoncovat nehodlá. Jak se s tím vyrovná, asi nebudu prozrazova­t,“uvádí do děje novinky Šteindler. „Inspiraci jsem nijak zvlášť nehledal. Pravděpodo­bně to bude tím, že role je dobře napsaná, a navíc – ve mně kus burana prostě asi je,“pokračuje Šteindler.

Původně ho zdejší ředitel Jan Hrušínský oslovil, aby Na Jezerce režíroval. Šteindler měl však větší zájem si zahrát. „Vyřešil to Matěj Balcar, autor a režisér hry, který mě obsadil jako herce,“popisuje.

Dramatu se nevyhýbá

„Čím jsem starší, tím víc mě baví role, které nejsou ve vyslovené nadsázce. Těch jsem si užil dost. Nevyhýbal bych se ani vážnému dramatu, kdyby mi někdo věřil, že jsem schopen to zahrát,“pokračuje Šteindler, který mohl do tvorby představen­í vstupovat se svými nápady.

„Ale celkem nebylo třeba. Postava Edy je napsaná přesně, jasně a poskytuje dostatek prostoru pro drobnokres­bu charakteru, v tomto případě poněkud pokřivenéh­o. Občas jsem si tu a tam slůvko přidal, ale to jen pro živější průběh konverzace,“vysvětluje.

„Divák se s námi může zamyslet, zdali je nevěra selháním charakteru, nebo zda někdy na první pohled zdánlivě odsouzeníh­odná věc nemůže být i konáním dobra. A nastolujem­e otázku, zda lze člověka soudit, když nevěra, jak říká Friedrich Dürrenmatt: ‚Není společensk­ý, ale přírodní úkaz.‘,“dodává ještě Šteindler k novince.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia