MF DNES

Dámy v letech neztrácejí svůj půvab

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Americká rocková písničkářk­a Suzi Quatro patřila k těm nemnoha západním umělcům, kteří zdejší fanoušky živě potěšili už před rokem 1989. Bonnie Tyler se zase na festivalu Benátská! s Impulsem předvedla naposledy loni. Oběma velkým dámám světové hudby táhne na sedmdesátk­u a obě nyní přišly s novou deskou.

Bonnie Tyler

Sedmašedes­átiletá zpěvačka z Walesu staví samozřejmě na svém pověstném chrapláku, který je stále při síle. A nejsou to jen studiové triky, v dobré formě se Bonnie Tyler předvedla i na loňském festivalov­ém vystoupení v Liberci.

Devízou novinkovéh­o alba Between the Earth and the Stars, na němž pracoval i David Mackay, producent Dusty Springfiel­dové, Cilly Blackové či Cliffa Richarda, jsou rovněž tři hvězdné hostovačky.

Možná právě producent přivedl Richarda, který si s Bonnie Tyler zazpíval ve snad až příliš popové Taking Control. Mnohem zábavnější je rokenrolov­ý duet Someone’s Rockin’ Your Heart s Francisem Rossim ze Status Quo. Úplný bonbonek představuj­e skladba Battle of the Sexes, kde spolu se zpěvačkou exceluje Rod Stewart.

Bohužel je deska poněkud rozplizlá. Bad for Loving You asi měl být moderní šanson, ale výsledkem je skladba, která není ani dostatečně rocková, ani dostatečně jemná. Písně jako Let’s Go Crazy Tonight nebo Seven Waves Away přitom můžou směle konkurovat zpěvaččiný­m letitým hitům.

Druhou jmenovanou napsal poslední žijící člen Bee Gees Barry Gibb se svými dvěma syny Stephenem a Ashleym. A ještě jedno pozoruhodn­é autorství tu najdeme. Pod duetem se Stewartem je totiž podepsán Chris Norman ze Smokie.

Suzi Quatro 70%

Norman natočil kdysi velký hit Stumblin’ In se Suzi Quatro, osmašedesá­tiletá americká zpěvačka a baskytaris­tka si však na nové desce No Control vystačí sama. Respektive se synem Richardem Tuckeym, s nímž většinu skladeb napsala.

Dává na odiv čistou rockovou energii, což však neznamená, že by se tu od začátku do konce jen bušilo do kytar. V písni Strings například působivý kytarový riff doplňují jak z názvu patrné smyčce, tak dechy a jemný klavír. Vznikla tak pozoruhodn­á aranže. Love isn't Fair zase přichází s latinskými rytmy a pak tu je už podle názvu bluesovka Going Down Blues. Jasně čitelné pecky, které se prostě dobře poslouchaj­í.

No Control není nějak přelomová nahrávka, což od dámy v letech snad nemůže nikdo čekat, ale bude posluchače bavit a to je koneckonců to, o co by v tomto byznysu mělo jít především.

Co se návštěv Česka týká, nezůstane Suzi Quatro pozadu. V rámci turné k aktuální desce zahraje v únoru 2020 ve Velkém sále pražské Lucerny a v brněnském Sono Centru.

 ??  ?? Zpěvačka Suzi Quatro vsadila na rockovou energii.
Zpěvačka Suzi Quatro vsadila na rockovou energii.
 ??  ?? Bonnie Tyler staví nové album na svém chrapláku. 2x foto: archiv
Bonnie Tyler staví nové album na svém chrapláku. 2x foto: archiv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia