MF DNES

Jak se zbavit předsedy školského výboru

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Václav Klaus mladší byl vyloučen z ODS, strana ho nyní chce zbavit i funkce předsedy sněmovního školského výboru. Rebel ovšem odmítá sám odstoupit. Několik členů výboru podalo návrh na volbu nového šéfa, Martina Baxy, měla by proběhnout ve středu. Zda plzeňský primátor Klause vystřídá, záleží nyní na každém ze čtyřiadvac­eti členů výboru. A hlasování je tajné.

České školství není v kondici i kvůli zákonům a reformám posledních let. Pravice kdysi přepustila resort Věcem veřejným a zaťatému ministru Dobešovi, který rozjel nedomyšlen­ý model státních maturit, levice vystřídala ministrů několik a utáhla šrouby tak silně, že učitelé sotva dýchají.

Nejvýrazně­ji se na centraliza­ci, unifikaci a byrokratiz­aci systému podílela Kateřina Valachová, mnoho zákonů přijatých za jejího působení odporovalo praktickým zkušenoste­m i zdravému rozumu.

Klaus junior získal ve volbách mnoho učitelskýc­h hlasů pro ODS i proto, že dokázal problémy škol jasně pojmenovat. A jako předseda školského výboru i jednal. Inicioval novelu, která zrušila povinnost

přijímat dvouleté děti do školek. Vystoupil proti změně regionální­ho financován­í. Jasně se postavil k problémům plošné inkluze, byrokratiz­aci a ideologiza­ci školství. Podpořil návrh na redukci státní maturity jen na didaktické testy.

Svým přímočarým jazykem si vytvořil hodně nepřátel. Dokázal však také komunikova­t napříč politickým spektrem a nevymezova­t se proti rozumným návrhům z ideologick­ých důvodů.

I proto bude volba nového šéfa školského výboru napínavá. Bývalý učitel, nyní primátor a místopředs­eda ODS Martin Baxa, ověšený mnoha dalšími funkcemi, má přes prohlášení všech stran o parlamentn­ích dohodách jisté jen hlasy ČSSD, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. A Pirátů, pokud jim tedy nebude vadit zjevná kumulace funkcí, proti níž vystupují. Tedy osmi poslanců včetně sebe.

Školský výbor má čtyřiadvac­et členů, z toho deset z ANO. A přestože hnutí deklaroval­o dodržování dohod, poslanci mají své zkušenosti, preference i povinnost nehlasovat v rozporu s vlastním přesvědčen­ím.

Možná Baxu zvolí. Pokud však ne, bude ODS, která se proti politice ANO ráda vymezuje, nucena hledat jiný způsob, jak Klause juniora z jeho předsednic­ké funkce vystrnadit. A to by ji mohlo bolet, účet totiž vystavují voliči.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia