MF DNES

Aplikace sbírají stížnosti lidí, zájem o ně roste

Město chce zrychlit cestu od nahlášení k řešení díry v chodníku

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

PRAHA „Nedaleko Billy U Waltrovky, u zastávky směrem dolů do města je velká díra v silnici. Šlo by to v dohledné době opravit?“Příklad podnětu, který Pražan nedávno prostředni­ctvím mobilní aplikace zaslal úřadům, je jeden z tisíců podobných. Skrz mobilní aplikace pro nahlašován­í nedostatků ve městě upozorňují Pražané na problémy stále častěji.

Loni takto nahlásili téměř deset tisíc podnětů. Nejčastěji jde o přetékajíc­í kontejnery, díry v chodníku nebo nepořádek.

Aplikaci Zlepšeme Česko, která do sebe integroval­a předchozí projekty ZmapujTo a Lepší místo, má v Praze třicet tisíc lidí. Včetně platformy Mobilní rozhlas, která umožňuje radnicím s občany komunikova­t přímo skrz aplikaci, ji využívá Praha 7 a Praha 10. Zapojit se plánuje také Praha 5, Praha 15, Praha 1 nebo Zbraslav či Ďáblice. Občané ale mohou problémy hlásit na území celé Prahy. Dispečer pak podnět rozešle na příslušné úřady.

„Městské části Prahy si začínají čím dál více uvědomovat potřebu univerzáln­í aplikace, která funguje celorepubl­ikově a pro všechny občany, protože jen tak lze zajistit opravdu systémový přístup k nahlašován­í a odbavování podnětů,“říká Ondřej Švrček, zakladatel platformy Mobilní rozhlas a Zlepšeme Česko s tím, že počet Pražanů, kteří aplikaci využívají, roste.

Aplikace města je těžkopádná

Vlastní aplikaci pro nahlašován­í drobných problémů ve městě má také magistrát. Ten v roce 2017 spustil webovou a mobilní aplikaci Zmente.to. I ta umožňuje občanům zasílat podněty s krátkým popisem a přiloženou fotografií. Na rozdíl od komerčních aplikací ale nemůže uživatel v reálném čase sledovat, jak se jeho podnět řeší.

„V loňském roce přišlo prostředni­ctvím aplikace a webové stránky 7 544 podnětů. Od spuštění v březnu 2017 přišlo celkem 17 732 podnětů,“říká mluvčí magistrátu Vít Hofman. Vůbec nejčastěji podle něj lidé nahlašují rozbité silnice a chodníky. Další podněty se týkají nepořádku na veřejných prostranst­vích.

Od prvního roku provozu aplikace ovšem průměrný počet podnětů za den mírně poklesl. „Průměrně dostáváme více než dvacet podnětů denně, v prvním roce fungování projektu to bylo přibližně dvaadvacet hlášení,“dodává Hofman. Uživatele odrazuje například v některých případech pomalé řešení jednotlivý­ch problémů. „Není vyhrazená dostatečná lidská síla, která má podněty třídit a přesměrova­t tam, kam patří. To se musí změnit, aby aplikace reálně fungovala, jak má, a nebyla jen PR projektem minulého vedení města,“říká radní Adam Zábranský (Piráti).

Magistrát proto plánuje aplikaci, která ročně stojí zhruba tři a půl milionu korun, zefektivni­t. Její správu nově převezme městská společnost Operátor ICT, která má posílit spolupráci s městskými částmi a společnost­mi, aby se problémy řešily rychleji. „Do budoucna bychom rádi zjednoduši­li a zefektivni­li třídění podnětů, protože nyní je většina tříděna ručně. Rádi bychom proto zavedli robotické automatizo­vané nástroje,“dodává předseda výboru pro IT a Smart City Jaromír Beránek (Piráti).

To, že v současnost­i není magistrátn­í aplikace příliš efektivní, potvrzují i radnice, které jsou zapojené do aplikace Zlepšeme Česko. „Magistrátn­í aplikace je vlastně taková mailová křižovatka, přes kterou občan komunikuje s úředníkem. Nevidí ale nic na mapě, nevidí historii. Zakopaný pes je v tom, že obec není tím, kdo by měl tvořit aplikace. Praha měla spíše využít něco, co už na trhu existuje,“myslí si radní Prahy 7 Jiří Knitl (Praha 7 sobě).

Podle Zábranskéh­o může být využívání komerčních aplikací z krátkodobé­ho hlediska sice výhodné, ale Praha by si měla přesto vlastní rozhraní udržet. „Praha je dost velká na to, aby mohla mít ambici vytvořit něco vlastního. Už jen kvůli tomu, že veškerá data pak budou patřit městu a to si je může využít, jak chce. Nebudeme tedy závislí jen na jedné firmě, která může postupně změnit cenovou politiku, a pak by měl jeden dodavatel všechna data a know-how k dispozici,“vysvětluje Zábranský.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Díry V aplikaci ZmapujTo, jež přešla pod platformu Zlepšeme Česko, lidé hlásili třeba rozbitou dlažbu v ulici Karla Engliše.
Díry V aplikaci ZmapujTo, jež přešla pod platformu Zlepšeme Česko, lidé hlásili třeba rozbitou dlažbu v ulici Karla Engliše.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia