MF DNES

Kojící guerilla svolává akci krmení v bance

- Linda Veselá, Eva Zahradnick­á redaktorky iDNES.cz a MF DNES

PRAHA Kojení na veřejnosti vyvolalo po incidentu v pražské pobočce Raiffeisen­bank znovu velké vášně. Mladá matka tam před ostatními klienty začala kojit roční dceru. Po výzvě ostrahy, ať se zahalí, nebo odejde, žena banku opustila. A svůj pocit ponížení zveřejnila.

Do věci se už vložilo uskupení Kojící guerilla, které plánuje na pondělí protestní akci: vyzývá maminky, aby přišly kojit děti do poboček Raiffeisen­bank. „Přijde mi důležité se k tomu vyjádřit,“uvedla jedna z organizáto­rek Kateřina Olivová.

Incident vyvolal ostrou diskusi mezi čtenáři iDNES.cz. V anketě o vhodnosti kojení na veřejnosti hlasovalo přes 22 tisíc lidí, většině z nich nevadí. „Je děsivé, kolik lidí by chtělo ostatním přikazovat, co smí a co ne. Kdo má problém vidět kojící ženu, ať se nekouká,“píše Radek Tomášek.

„Když jsem kojila, vždy nenápadně v soukromí. Na veřejnosti to není vhodné,“kontruje Marcela Bílá.

Konflikt v bance začal ve frontě u pokladny. Roční holčička vyžadovala kojení a její matka jí vyhověla.

Po několika minutách však kojící ženu vyzval muž z ochranky, aby se zahalila, protože si klienti stěžují.

Mladá matka tvrdí, že na ni muž křičel. „Po namítnutí, že přece jen kojím dceru, navíc jsem i částečně schovaná za kočárkem a zahalená svetrem, řekl, že prostě i tak exhibuju,“líčí pár dní starou událost Lucia K., která nakonec dceru nakojila v parku na lavičce.

Do banky se poté ještě vrátila, potřeboval­a si totiž vyzvednout peníze. Muži z ochranky pak při odchodu vyčetla, že situace pro ni byla ponižující. „Odpověď zněla, že dle jeho uvážení jednal absolutně správně, a dokonce ještě páni přede mnou mu po mém odchodu poděkovali, že se ozval,“uvedla žena.

Její příběh byl následně zveřejněn na Facebooku spolku Laktační liga s titulkem „Šikana kojící maminky v bance“a strhla se mela.

Laktační liga poslala stížnost ombudsmanc­e banky, protože podle ní žena kojila diskrétně. „Ombudsmank­a klientce zaslala omluvu za málo vstřícné chování člena ochranky, který ji vyzval, aby se zahalila, nikoli, aby okamžitě opustila pobočku,“uvedla mluvčí Raiffeisen­bank Petra Kopecká.

Další stížnost údajně putovala na Úřad vlády. Podle mluvčí kabinetu Jany Adamcové však o ní nikdo nic neví.

Portál iDNES.cz oslovil jiné banky, jak podobné situace řeší. „Věříme, že znalost nepsaných pravidel společensk­ého chování, určitá empatie a etika je na obou stranách na takové úrovni, že se pracovník banky i klient dokážou domluvit,“řekl mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia