MF DNES

Zápisník z Malé Strany

Komentář Miroslava Koreckého

- Miroslav Korecký

● Ministryni průmyslu Martu Novákovou nahradí ve vládě Karel Havlíček, podobně jako dříve Taťánu Malou Jan Kněžínek, Karlu Šlechtovou Lubomír Metnar nebo Helenu Válkovou Robert Pelikán. Andrej Babiš si na ženy v politice potrpí, ale teď už dost hraní si na gender a začněme už zemi pořádně řídit, ne, chlapi? ● Premiér asi míní, že má problémů málo, když si za ministra dopravy (ještě že ne zahraničí!) vybere člověka s příjmením

Kremlík. Navíc je nastupujíc­í ministr bývalým členem ČSSD a poradcem premiéra Špidly v době, kdy platilo „zdroje tu jsou“. Bude teď ve vládě víc za ANO, nebo za

ČSSD? Nebo něco jako Miroslav Toman, který je tam formálně za ČSSD, ale fakticky za Hrad a KSČM? Připočteme-li k tomu, že Babiš je v kabinetu za Čechy i Slováky, Petříček za Pocheho a Maláčová za Venezuelu, bude obraz vlády hodně plastický.

● Martin Bursík poslal Straně zelených ránu z politickéh­o záhrobí. Za jeho billboard z roku 2010 se sloganem „A co děti?

Mají si kde hrát?“zaplatí už tak tragicky zadlužená strana 350 tisíc korun plus soudní náklady textaři Katapultu Ladislavu Vostárkovi. Bursík už v roce 2013 odcházel ze strany ne moc v dobrém, teď bude ale vzpomínka na něj ještě víc tmavozelen­á.

● Hned dva muži tento týden poznali efekt rčení „je mu to platné jako mrtvému zimník“. Jednak ruský hacker Jevgenij Nikulin, jemuž dal Ústavní soud za pravdu, že ho tehdejší ministr spravedlno­sti Robert Pelikán neměl právo vydat

do USA před soudním přezkumem jeho žádosti o azyl v Česku. Ale je mu to platné jako mrtvému zimník, už rok bručí v

americké base. Druhým mužem je ústavní právník Aleš Gerloch, který loni přesně tento právní názor poskytl prezidentu Zemanovi. Ale je mu také houby platné, že měl pravdu, když byl za to před pár týdny

coby proruský šváb nezvolen Senátem do Ústavního soudu. A co nám celý posun řekl o loňské kauze? Je pěkné být loajální k našemu spojenci, ale aby na nátlak USA český ministr spravedlno­sti vědomě porušoval české zákony, to je trochu silné kafe.

● Strany už dostaly čísla pro eurovolby. A trochu vypadají, jako by to byly už volební výsledky: ANO 30, Piráti 27, KSČM 9, ČSSD 7, KAN 1... Ale zatímco lidovcům (39) by to určitě vůbec nevadilo, ODS s pětkou si asi věří na trochu víc.

● S Piráty je čím dál tím veseleji. Papalášské cesty, fízlování elektroměr­ů, pornohvězd­a v pražském zastupitel­stvu, pacifistic­ký kurz pro NATO... A tohle je snímek ze setkání radních na pražském magistrátu – radní Prahy 12 Lukáš Findeis totiž už osm let všude chodí zásadně jenom bos, což je asi relikt z časů, kdy piráti měli nejméně jednu nohu dřevěnou. Tak naštěstí pan radní zatím ještě nosí kalhoty.

● Senátor Pavel Fischer si usmyslel, že donutí nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera, aby přišel do Senátu a zpovídal se tam z plánů firmy PPF v Číně a Rusku. Tak co je pravděpodo­bnější: že Kellner srazí kufry a naběhne k senátnímu výslechu, anebo že bude Fischer, nahý, potřený medem a posypaný peřím, tančit na střeše Valdštejns­kého paláce?

My se přikláníme k verzi opeřeného senátora a přejeme mu, aby z té střechy nespadl. Třeba na hlavu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia