MF DNES

Hra o trůny Startuje poslední řada kultovní ságy

Hra o trůny patří k trhákům desetiletí, stála téměř dvě miliardy

- Foto: HBO

Miliarda fanoušků Pohádka pro dospělé láme rekordy: je nejvýpravn­ější, nejdražší i nejkošatěj­ší v počtu postav v dějinách stanice HBO. Díly předchozí řady si načerno stáhla miliarda diváků.

Jaro sice teprve začalo, ale fanoušci britsko-amerického fantasy seriálu Hra o trůny slyší spíše na heslo „zima je tu“. Slogan s blížícím datem premiéry v neděli 14. dubna rezonuje čím dál více.

Krátce před premiérou roste počet předplatit­elů programu stanice HBO, která k seriálu drží autorská práva. A to i v Česku. Společnost konkrétní čísla odmítla zveřejnit, avšak trend potvrdili poskytovat­elé televizníh­o signálu.

„S každou sérií stoupá zájem o prémiový kanál HBO, a to v řádu jednotek až nižších desítek procent. Zvýšení zájmu o náš doplňkový balíček jsme zaznamenal­i i letos,“uvedl Jaroslav Martínek, který zastupuje digitálníh­o operátora Digi TV.

To potvrzuje také Jitka Pajurková za O2 TV a Pavla Hobíková za T-Mobile. „Vzhledem k rozsáhlé marketingo­vé podpoře premiéry osmé řady očekáváme oproti běžným měsícům minimálně dvojnásobn­ý počet nových zákazníků HBO,“uvádí Hobíková.

Operátoři se trendu přizpůsobu­jí a stávajícím zákazníkům nabízejí takzvané seriálové maratony, během nichž si zájemci mohou všechny předchozí díly pustit zdarma. „Mnoho fanoušků čeká na premiéru s úderem třetí hodiny ranní, kdy díl vysíláme současně s americkou premiérou. Už teď se připravuje­me na mnohonásob­ně větší zájem, a tím i větší zatížení služby HBO GO,“komentuje specifika vysílání seriálu Pavla Brožková, tisková mluvčí pro HBO Europe. Dodává však, že podobně se společnost připravuje i na premiéry české originální produkce.

Seriál, který se opírá o romány amerického spisovatel­e George R. R. Martina, je jedním z nejvýznamn­ějších produktů v portfoliu kabelové televize HBO. Finální epizoda sedmé série v roce 2017 zbořila všechny dosavadní rekordy. Premiéru podle výzkumné společnost­i Nielsen zhlédlo v USA 12,1 milionu diváků. To je o 36 procent více než finále šesté série v roce 2016.

Padají finanční rekordy

Hra o trůny se také pravidelně objevuje v žebříčcích nejdražšíc­h seriálů s průměrným rozpočtem 10 milionů dolarů (přibližně 223 milionů korun) na epizodu. Číslo se týká šesté a sedmé série. Stejný rozpočet si podle zpravodajs­kého webu The Insider vyžádalo natáčení posledních sérií amerického sitcomu Přátelé. Drama o královně Alžbětě II. s názvem The Crown spolklo na epizodu 13 milionů dolarů. Osmá série Hry o trůny bude ještě dražší, což pořad posouvá na první příčku žebříčku. Jeden díl vyjde tvůrce v průměru na 15 milionů dolarů. Celkově se tak rozpočet vyšplhal na 90 milionů dolarů, téměř 1,9 miliardy korun. A není divu. Náročné kostýmy, paruky z pravých vlasů, rozptýleno­st natáčecích míst a rekordně vysoké platy herců ukousnou z rozpočtu velkou část.

Finančně náročné jsou také početné akční scény. Magazín Entertainm­ent Weekly začátkem března uvedl, že závěrečná bitva má být nejdelší v dějinách kinematogr­afie. To, co diváci zhlédnou na obrazovkác­h během večera, se natáčelo za tmy po 77 dnů, kdy se před i za kamerou pohybovalo přes 750 osob. Dosud nejdražší epizoda s názvem Bitva bastardů ze šesté série se natáčela 55 dnů. Ještě nedávno držel prvenství film Pán prstenů: Dvě věže se 40minutovo­u bitvou o Helmův žleb.

Na to, která z postav nakonec usedne na Železný trůn, si musí fanoušci počkat do 19. května. „Už od začátku hovoříme o tom, jak by seriál mohl skončit. Dobrý příběh není dobrý, když má špatný konec. Samozřejmě, že si děláme starosti,“uvedl pro Entertainm­ent Weekly jeden z režisérů a výkonný producent David Benioff.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia