MF DNES

Přehledně: pět scénářů brexitu Co bude dál

Jak se Evropský parlament vypořádá s krizí kolem brexitu a dotkne se to Česka?

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Evropská unie dala tento týden Britům další skoro půlrok navíc, aby se vypořádali s brexitem. Vyvolává to spoustu otázek: Co bude s britskými europoslan­ci? Proč mají jít Britové k volebním urnám? Je 31. říjen už skutečně poslední termín? Přinášíme odpovědi.

SCÉNÁŘ 1: Británie vystoupí z EU do eurovoleb, které startují 23. května.

Čím dál méně pravděpodo­bná varianta. Britská premiérka Theresa Mayová se sice nadále snaží získat v parlamentu podporu pro smlouvu o brexitu, ale času do eurovoleb už je málo. EU smlouvu schválila a nehodlá v ní dělat změny, britský parlament dokument ani na několik pokusů nepřijal. Mayovou podtrhli vlastní spolustran­íci z konzervati­vní strany, podle nichž smlouva z Británie učiní „vazala“EU. Spory provází také takzvaná irská pojistka, která zabraňuje přísnému režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Mayová se teď snaží zajistit si podporu u opozičních labouristů. Ale ti nemají důvod spěchat, tím spíš, když z Unie odcházet nechtějí. Strana by radši uspořádala nové referendum o brexitu, případně dojednanou smlouvu s EU výrazně změnila, aby Británie zůstala i po vystoupení členem celní unie. Dohromady to znamená, že je už prakticky nereálné, aby Británie vystoupila z Unie do květnových voleb do Evropského parlamentu, které se konají 23. až 26. května.

SCÉNÁŘ 2: Británie nevystoupí z EU do eurovoleb a zúčastní se jich.

Předpoklád­aná varianta. Mluvil o ní ve čtvrtek po posledním summitu EU i jeho český účastník, premiér Andrej Babiš. „(Theresa Mayová) potvrdila, že do těch voleb chtějí jít, že není reálné, aby britský parlament ratifikova­l smlouvy do 23. května,“říkal. Země tak do Evropského parlamentu (EP) sice vyšle 73 poslanců, ti však ze dne na den, kdy Británie vystoupí z EU, skončí. Teoreticky se tak do Bruselu ani nemusí podívat, ustavující schůze nově zvoleného europarlam­entu je totiž na pořadu 2. července.

SCÉNÁŘ 3: Británie nevystoupí z EU do eurovoleb a ani je neuspořádá.

Varianta, které se Unie obávala a pořád není vyloučená. Byť Mayová státníky tento týden ujišťovala, že její země je připravená se voleb zúčastnit. Pokud by se tak ale nestalo a Britové v termínu eurovoleb byli stále členy Unie, ohrozili by platnost voleb v celé Evropě. Stačilo by, aby kdokoli napadl jejich platnost. A nejspíš by uspěl. „Tato hrozba tady je. Právo stěžovat si by měli především Nebritové ve Velké Británii, protože jim z evropského občanství plyne právo tam do EP volit,“upozorňuje lidovecký europoslan­ec Pavel Svoboda, který šéfuje právnímu výboru europarlam­entu. On i česká tajemnice pro EU Milena Hrdinková však věří, že takovou blamáž si ani rozhádaná Británie nedovolí.

SCÉNÁŘ 4: Británie vystoupí z EU kdykoli do 31. října.

Nejdřív 29. března, pak 12. dubna, teď 31. října. Britové dostali už třetí termín, do kterého mají čas přijmout dohodu o brexitu, nebo odejít bez dohody. V obou případech by 73 britských europoslan­ců přišlo o mandát. Původní dohoda počítala s tím, že 46 britských křesel by si europarlam­ent ponechal jako rezervu pro případné rozšíření EU a zbylých 27 přerozděli­l mezi 14 členských států. Pro Česko by se nic nezměnilo, stále by mělo svých 21 europoslan­ců, na změně by vydělali Francouzi, Španělé nebo Slováci. Tato dohoda však počítala s tím, že se přepočet provede během květnových voleb. Ale za předpoklad­u, že se Britové voleb zúčastní, vyvstává otázka, jak by se měly mandáty přerozdělo­vat v průběhu volebního období. 73 britských křesel by mohlo zůstat neobsazený­ch a k přerozděle­ní by došlo až na základě výsledků dalších voleb do EP v roce 2024.

SCÉNÁŘ 5: Británie nevystoupí z EU do 31. října.

Britský parlament už diskusí o brexitu „zkonzumova­l“tři roky, aniž se zásadně pohnul. Pokud to tak bude pokračovat, předsedkyn­ě Mayová bude nejpozději v říjnu na stranickém kongresu konzervati­vců zřejmě čelit pokusu o odvolání. Mohou přijít nové volby i druhé referendum, scénářů je mnoho. Vzhledem k tomu, že většina zemí EU o Británii nechce přijít, je pravděpodo­bné, že by se na podzim konal další summit EU, který by čas pro Spojené království opět prodloužil. Tusk s většinou zemí EU ostatně už na posledním summitu chtěl Britům dát čas až koncem příštího března. Kratší termín prošel jen na naléhání francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona. Britských 73 europoslan­ců tak může v bruselskýc­h lavicích vydržet další léta.

 ?? Foto: Reuters ?? Mayová a Merkelová Teď se ještě obě smějí.
Foto: Reuters Mayová a Merkelová Teď se ještě obě smějí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia