MF DNES

„Neřekne, jak platí ženy, nedostane zakázky státu“

-

BRNO Zaměstnava­telé s vyšším počtem pracovníků by podle ombudsmank­y Anny Šabatové měli mít povinnost pravidelně zveřejňova­t údaje o rozdílech v odměňování svých zaměstnanc­ů a zaměstnank­yň. Pokud by ji nesplnili, nemohli by se ucházet o veřejné zakázky. Ostatní zaměstnava­telé by museli uvést průměrnou odměnu mužů a žen vykonávají­cích stejnou práci na žádost odborové organizace nebo i jednotlivé­ho zaměstnanc­e.

Jde o jeden z desítky návrhů změn v zákonech, jak je Šabatová doporučila ve výroční zprávě o činnosti veřejné ochránkyně práv za loňský rok. Zprávu nyní dostali poslanci.

Průhlednos­t platů a mezd je podle ní předpoklad­em pro spravedliv­é odměňování, jak je garantuje zákoník práce. „Toto právo bývá v praxi nevymahate­lné, protože zaměstnanc­i si protiprávn­ího jednání zaměstnava­tele často nejsou vůbec vědomi. Proto je přístup k informacím zásadním předpoklad­em, aby zaměstnanc­i mohli spravedliv­é odměny dosáhnout,“popsala Šabatová.

Info o platu povinně v inzerátu

Ombudsmank­a z toho důvodu také navrhuje skoncovat s praxí, kdy zaměstnava­telé zavazují své pracovníky k mlčenlivos­ti o jejich odměně. Zaměstnanc­i by takový závazek nemuseli podle jejího námětu respektova­t. Zaměstnava­telé by také museli uvádět výši nabízené odměny už v pracovní inzerci.

Český statistick­ý úřad nedávno zveřejnil data, podle nichž byl mediánový výdělek žen v roce 2010 o 19 procent nižší než výdělek mužů, předloni se lišil o 15 procent – v absolutní hodnotě přes 4 500 korun měsíčně. Největší propast byla v odměňování u vysokoškol­sky vzdělaných a vyučených. Ženy s titulem pobíraly zhruba o čtvrtinu méně než muži. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia