MF DNES

K nemocné dceři vstávají třicetkrát za noc „ Jednou bude chodit“

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

A žena Kristýna ho doplňuje: „Mám naštěstí tvrdé spaní, takže když Bóžu otočím, hned zase usnu. Několik otáček stihnu, ještě než jdu sama spát, protože dcera uléhá v osm,“popisuje Boženčina matka.

Rodiče si rozdělili role, protože Václav po nočních probuzeníc­h dlouho takříkajíc nezabral. Někdy ale musí zasáhnout i on. To když dceřino volání manželku neprobudí a on ji uslyší ze sousedního pokoje.

Sám má na starosti každodenní cvičení. Ráno a večer, pokaždé půl hodiny. V létě se spolu zase potápějí v bazénu. S kašlacím asistentem, což je přístroj fungující na způsob vysavače, Boženka absolvuje dechovou rehabilita­ci, aby se jí vyčistily a roztáhly plíce. Pak ji máma odveze do školy.

Lék, co vrací naději

V první třídě soukromé školy v Černošicíc­h, která se snaží integrovat i děti s postižením, má holčička jen čtrnáct spolužáků.

Všichni už vědí, co dělat, kdyby se třeba začala dusit a její asistent nebyl zrovna nablízku. Místo klasických hodin se učí ve třech blocích s půlhodinov­ými pauzami, takže to školačka zvládá.

„Ve škole mě nebaví matematika ani čtení, já radši poslouchám,“zapojuje se do debaty Boženka, od pohledu zvídavá a bystrá dívka. S vozíkem zvesela rejdí po místnosti a občas utrousí poznámku. Teď už má proti dřívějšku docela zvučný hlas.

Od roku 2017, kdy byl v Česku registrova­ný lék Spinraza, Boženka jezdí třikrát do roka do pražské motolské nemocnice na injekce do míchy. Předtím na první aplikaci musela až do Paříže.

A rodiče si pochvalují zjevný efekt léčby. Její kondice se zlepšila, hlas jí zesílil a přestala vdechovat zlepšovat život dalších nemocných se stejnou diagnózou.

Diagnóza padla až v 11 měsících

Onemocnění se podle míry potíží dělí do tří hlavních typů. Božence diagnostik­ovali ten první, nejvážnějš­í, při kterém se dětem dává šance na pouhé dva roky života.

Kvalitní podpůrná péče a nový lék však šance postiženýc­h významně zvyšuje, ale jedna dávka přijde na dva miliony.

„Cena léku vychází z toho, že jeho vývoj něco stál a že jde o vzácné onemocnění, které postihne v průměru jednoho člověka z deseti tisíc. Zdravotní pojišťovny ho zatím platí jen dětem do třinácti let. Přitom zahraniční zkušenosti ukazují, že pomáhá i dospělým, mechanismu­s onemocnění je stejný. V naší organizaci se proto snažíme, aby se lék dostal i k nim, tak jako jinde v Evropské unii. Máme u nás solidární systém, a není přece fér tyto lidi odepsat,“argumentuj­e Václav Hradilek.

Boženčini rodiče vychovávaj­í ještě pětiletého Boříka a oba mají náročné zaměstnání.

„Ze začátku jsme nic netušili. Bóže nemoc diagnostik­ovali až v jedenácti měsících. Řekli jsme si, že máme dvě možnosti, buď smutnit a utopit se v depresích, anebo si zachovat optimismus. Brácha nám hodně pomohl při medializac­i a nás těší, že my teď zase můžeme pomáhat ostatním,“vysvětluje Václav, povoláním hydrolog, který pracuje na České zemědělské univerzitě.

Otec slaví druhé narozeniny

Také on dříve jezdil divokou vodu, byl i v reprezenta­ci. A zrovna zítra bude slavit svoje druhé narozeniny. Přesně před dvaceti lety 14. dubna se probral po pětidenním kómatu.

V šestnácti letech se při tréninku v pražské Troji totiž zaklínil v kanoi tak nešťastně, že minimálně 15 minut zůstal pod vodou. Mozek sice odumírá zhruba po pěti minutách, on ale zřejmě díky podchlazen­í jako zázrakem přežil. Už za čtyři týdny Václav to samé místo projížděl na kanoi.

„Měl jsem postiženou levou hemisféru mozku, takže svůj optimismus možná čerpám z té pravé strany,“usmívá se sedmatřice­tiletý muž.

Nicméně osud si svou daň vybral. V dceřině nemoci. Přenašečem SMA je každý čtyřicátý až padesátý člověk. Aby se choroba projevila u potomka, musí se sejít chybějící gen u obou rodičů. Nicméně i tak je riziko, že dítě onemocní, jen pětadvacet­iprocentní. Všechny tyto málo pravděpodo­bné nahodilost­i se u Hradilkový­ch sešly.

V jejich domě však nezaznamen­áte ani stín beznaděje. Medicína Božence i ostatním pacientům otevírá nové možnosti. Lékaři se snaží prosadit novorozene­cký screening a zdá se, že včasně diagnostik­ované dítě brzy bude možné vyléčit genovou terapií.

Tvrdošíjně pozitivní Václav Hradilek tomu věří. „Jsem přesvědčen­ý, že Bóža jednou bude i chodit. A pokud ne, bude se pohybovat v nějakém skeletu, ovládaném hlavou nebo minimálním pohybem,“nevzdává to.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia