MF DNES

Mluvili německy, sebrali jim majetek

Knížecí rod usiluje o navrácení pěti zámků a desítek tisíc hektarů půdy a lesů v Česku.

- Reportér MF DNES

Robert Oppelt

Jeden z nejmenších států světa letos slaví tři sta let. V roce 1719 uznal císař Karel VI. spojení dvou alpských panství Vaduz a Schallenbe­rg a povýšil je na Knížectví lichtenšte­jnské. Země získala jméno po svých vládcích. Jejich původní sídlo – starobylý hrad Liechtenst­ein – přitom stojí kousek od Vídně.

Ani dlouhá historie knížectví však v roce 1945 nepřesvědč­ila tehdejší českoslove­nské orgány, že Lichtenšte­jnové nejsou Němci. A nešlo jen o majetek knížecí rodiny, která v tuzemsku přišla o zhruba 70 tisíc hektarů půdy a lesů, pět zámků a velké umělecké sbírky. O majetek v tehdejším Českoslove­nsku přišli všichni občané knížectví.

Kromě tří desítek z nich, kteří zde měli reálný majetek, měla konfiskace dopad i na rozpočet země. Bohatý kníže totiž svoji chudou alpskou zemi tradičně dotoval z výnosů svých moravských statků. V knížectví na křivdu stále nezapomněl­i. „Bolí nás, když jsme označováni za Němce,“říká lichtenšte­jnská velvyslank­yně v Rakousku a České republice Maria Pia Kothbauero­vá.

Problém začal ve třicátých letech. Tehdy totiž napsal správce panství ve Velkých Losinách při sčítání lidu rodině do archu jako mateřský jazyk němčinu. To stačilo, aby je stát v roce 1945 označil za Němce a zkonfiskov­al jejich obrovský majetek, přestože byli všichni občany suverénníh­o knížectví. O jeho navrácení se dnes snaží.

Historik Jan Županič připomíná, že nešlo jen o knížecí rodinu. Uvádí třeba případ bankéře Johanna Koenigs Wartera z moravského Šebetova. Po první světové válce získal lichtenšte­jnské občanství. To ho jako „polovičníh­o Žida“zachránilo před koncentrač­ním táborem. Po válce ho to ale nezachráni­lo před prohlášení­m za Němce, konfiskací majetku a odsunem.

Do Vaduzu, hlavního města knížectví, přesídlil v roce 1938 jako první až kníže František Josef II., který musel kvůli Hitlerovi opustit Moravu, kde rodina sídlila od 13. století.

Neuznali protektorá­t, podporoval­i Beneše. Přesto byl jejich majetek zabaven podle Benešových dekretů.

Knížectví bylo neutrální zemí, nikdy neuznalo protektorá­t a podporoval­o v exilu prezidenta Edvarda Beneše. Přesto byl jejich majetek u nás po roce 1945 zabavován podle Benešových dekretů, stejně jako by šlo o majetek Němců nebo kolaborant­ů.

Stát tehdy sebral majetek příslušník­ům řady států, za zkonfiskov­aný majetek občanů USA, Velké Británie, Francie, Belgie, Nizozemska, Švýcarska, ale i Rakouska pak vyplatil odškodné.

S jedinou výjimkou. Nikdy neodškodni­l lichtenšte­jnské občany, ty Česko stále považuje za Němce. „Je to křivda, kterou je potřeba napravit,“říká Kothbauero­vá. Podle velvyslank­yně jsou jen tři možnosti, jak celou situaci vyřešit – odškodnění, navrácení majetku, nebo soud.

Na konci roku podala rodina 26 žalob na navrácení majetku. Kromě půdy a lesů se domáhá i Lednicko-valtického areálu a tří dalších zámků. „Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h obdržel několik desítek výzev a později i přímo žalob na vydání půdy a různých nemovitost­í. Po jejich předběžném vyhodnocen­í je nepovažuje za důvodné,“řekl mluvčí úřadu Radek Ležatka.

 ?? Foto: Radek Miča, MAFRA ?? Památka UNESCO Mezi zámky, o jejichž navrácení Lichtenšte­jnové usilují, patří i Valtice (na snímku). Rodu patřily od 14. století.
Foto: Radek Miča, MAFRA Památka UNESCO Mezi zámky, o jejichž navrácení Lichtenšte­jnové usilují, patří i Valtice (na snímku). Rodu patřily od 14. století.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia