MF DNES

Starobince rozhodnou volby

Severskou zemi drtí demografic­ká krize, důchodců přibývá

- redaktor MF DNES Jiří Sládek

HELSINKY Finové, dlouho přesvědčen­í o vysoké úrovni své státní sociální péče, se tomu skoro zdráhali uvěřit.

Staří lidé leželi v domově pro seniory celou noc v mokrých plenách, aniž se o ně někdo staral. Úřady vyšetřují podezřelá úmrtí důchodců a na povrch vyplouvá nepříliš přívětivý obrázek toho, jak to v soukromých pečovatels­kých zařízeních ve Finsku vypadá. Některé z nich raději úplně zavřeli.

Chybějí zdravotní sestry, chybějí i peníze.

Finská populace se řadí k nejrychlej­i stárnoucím na světě, financován­í zdravotníh­o a sociálního systému představuj­e pro severskou zemi patrně největší současnou výzvu.

Zbytku Evropy se vyplatí to vše pozorně sledovat, protože Finsko podle sociologů představuj­e dobrý příklad, jak to bude velmi brzy vypadat i jinde.

Skandál s domovy seniorů navíc patrně výrazně promluví i do nedělních parlamentn­ích voleb. V nich budou podle průzkumů Finové poprvé po dvaceti letech hlasovat pro opoziční sociální demokraty, které vede do volebního souboje šestapades­átiletý Antti Rinne.

Reforma zdravotnic­kých služeb je jedním ze stěžejních bodů jeho programu.

Dosluhujíc­í středoprav­ý premiér, Juha Sipilä, podal minulý měsíc demisi právě proto, že se mu nepodařilo své vize v sociální oblasti prosadit.

Zajistit bydlení a pečovatele

Ve městě Espoo, nějakou půl hodinku jízdy autem z metropole Helsinky na západ, se snaží už delší čas prudkým demografic­kým změnám přizpůsobi­t.

Bývalý lékař Juha Metso, který stojí v čele městských sociálních služeb, nesouhlasí s názorem, že stárnutí populace představuj­e neřešiteln­ý problém.

„Starších lidí si vážíme, musímeseon­ě postarat,“říká. Radnice se podle něj musí přizpůsobi­t potřebám měnící se skladby obyvatel. Musí podle něj nabízet odpovídají­cí bydlení i pečovatels­ké služby, které jsou dostupné 24 hodin denně. Stejně tak knihovny či projekční sály, kde měli senioři místa k setkávání. Jenže Espoo je domovem prosperují­cích firem jako Nokia, není zde problém zajistit peníze na provoz těchto věcí.

Ne všude věci fungují tak hladce.

„Všichni odešli“

Ukázkovým příkladem selhávajíc­í péče se staly domovy seniorů provozovan­é firmou Attendo v sedmnáctit­isícovém městě Forssa na jihozápadě Finska.

Vylidňujíc­í se místo, které záviselo po 150 let na textilním průmyslu, dnes před sebou nemá zářivou budoucnost. Kdysi prosperují­cí firmy uvadaly a mladí lidé z Forssy mizeli.

„Všechny děti odešly, nikdo tu nezůstal, můj manžel zemřel a není už nikdo, kdo by o mě pečoval,“stěžuje si sedmaosmde­sátiletá Raili Huhtalaová, která je v domě seniorů odkázána zcela na péči okolí. Po infarktu ochrnula a nemůže se pohybovat. Chybí jí rehabilita­ční péče, kterou si město nemůže dovolit poskytnout. Zdravotníc­h sester je málo, staří lidé jsou často ponecháni svým problémům. Nikdo s nimi nerehabili­tuje, ani je nepřevlíká.

Seniorů totiž rychle přibývá. Některé středomořs­ké země, jako je Itálie či Španělsko, sice mají ještě větší procento důchodců v populaci, ale nikde jinde v Evropě nepřibývá starých lidí tak rychle jako právě ve Finsku. Ve světě roste počet seniorů rychlejším tempem už jen v Japonsku a Jižní Koreji.

Na severu Evropy si přitom lidé hodně zvykli na štědrý zaopatřova­telský stát. Málokdo má na blízku rodinu, která by o něj mohla pravidelně pečovat.

„Ve Finsku je úplně jiná situace než v jižní Evropě, lidé byli až dosud přesvědčen­i, že se o ně postará stát,“vysvětluje Annukka Kuisminová, která pečuje o seniory ve městě Forssa.

Firma Attendo teď slíbila, že péči o tamní seniory rychle zlepší. Přijme další zaměstnanc­e na úklid i stravování. Systém tak ještě možná dokáže utáhnout péči, tak jak je dnes nastavená. U příštích generací to však už nemusí platit.

Pojmenoval­i problém

Věci se totiž mění rychlým tempem. Ještě v roce 2000 představov­ali lidé starší 85 let pouhých 1,5 procenta populace.

V současné době jejich počet vzrostl na 2,7 procenta a trend se bude dál prohlubova­t. Někdy v roce 2070 už budou tito lidé tvořit devět procent finské populace. Mluví se o „demografic­ké sebevraždě“. Finové si potíže uvědomili včas, o reformy sociálního systému se snaží přinejmenš­ím poslední dvě dekády. „Finsko je velmi racionální země a bere tyto výzvy se vší vážností,“říká ekonom Ilkka Kaukoranta. Porážka, kterou přiznal tváří k těmto reformám premiér Juha Sipilä, naznačuje, že řešení nebude vůbec jednoduché. Soudí, že Finsko alespoň může ukázat řešení zbytku Evropy. „Kdybychom to nedokázali, jakou naději by měli ostatní,“prohlásil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia