MF DNES

Babiš: „Saldo s Čínou mě rozčiluje“

Do opic přidali lidský gen

-

Čínští vědci upravili embrya jedenácti pokusných opic, kterým implantova­li gen považovaný za důležitý pro vývoj lidského mozku. Makakům implantova­li verzi lidského genu MCPH1, který by měl hrát roli při vývoji lidského mozku. Zjistili, že mozky těchto opic, stejně jako mozky lidí, se vyvíjely pomalejším tempem, ale zvířata prokázala lepší výsledky v testech krátkodobé paměti a měla rychlejší reakce než zvířata volně žijící v přírodě. Řada vědců tento výzkum z etických důvodů neschvaluj­e. (ČTK) DUBROVNÍK Český premiér Andrej Babiš včera na summitu sedmnácti zemí střední a východní Evropy a Číny kritizoval úroveň obchodních vztahů s Čínou.

Je podle něj třeba, aby se „bezpočetné návštěvy a kontakty promítly i do byznysu“. „Když jsem se díval na čísla obchodní výměny, tak to není žádná sláva,“řekl Babiš.

Dodal, že Čína mezi rokem 2017 a 2018 zvýšila prodej do Česka o šest miliard dolarů, kdežto „naše vývozy stouply jenom o 160 milionů“.

„To saldo mě rozčiluje. Rád pomůžu, ale musí to být konkrétní. Musíte konkrétně vědět, co byste tam prodali,“uvedl včera před českými podnikatel­i Babiš. „Já nevím, jak to v té Číně funguje. Všichni tam jezdí jako na klavír. To jsou masy delegací, znovu a znovu, a já se vždycky ptám: Co z toho vypadlo? Co jste tam prodali?“dodal.

„Z hlediska byznysu je ale náš export stále nedostateč­ný,“dal premiér najevo nespokojen­ost, pokud jde o obchodní bilanci ČR s Čínou. Česko má sice skvělý náskok v leteckých spojeních, která jsou pro obchod důležitá, ale „v exportu se musíme podívat na to, kde to vázne,“posteskl si Babiš. „Musíme skutečně mít velice konkrétní představy, jak proniknout víc na čínský trh,“řekl Babiš a dodal, že musí konstatova­t, že české firmy „ne moc oceňují celkově výkon naší správy a agentur, které to mají na starosti“.

Největším úspěchem České republiky je podle něj počet přímých leteckých linek do Číny. „My už dnes máme čtyři letecké linky a pátá se otevírá 1. července.“To se odrazilo ve zvýšení počtu čínských turistů v Česku. Jejich nárůst předseda vlády označil za „skvělý, protože za rok 2018 k nám přijelo na návštěvu 620 000 turistů z Číny, což je nárůst o 130 000“.

Vedle toho Babiš řekl, že „určitě bychom byli rádi, kdyby čínské firmy u nás participov­aly na nějakém projektu. Že by si například vzaly dálnici Praha–Tábor“.

Čínský premiér Li Kche-čchiang se na summitu musel bránit kritice, že jeho země neumožňuje evropským firmám rovnocenný přístup na čínský trh. (ČTK, AP, zah)

 ?? Foto: ČTK ?? Setkání v Dubrovníku Lídři východo- a středoevro­pských zemí, kteří se v Chorvatsku setkali s premiérem a zástupci Číny.
Foto: ČTK Setkání v Dubrovníku Lídři východo- a středoevro­pských zemí, kteří se v Chorvatsku setkali s premiérem a zástupci Číny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia