MF DNES

Jak ujel Čechům vlak

Komunisté měli šanci předvést své poučky o řízení ekonomiky. Srovnání se Západem však ukazuje, že v praxi nefungují.

-

Martin Petříček redaktor MF DNES

Když se Klement Gottwald 25. února 1948 „právě vrátil z Hradu“, bouřící stotisícov­ý dav na Václavském náměstí věřil, že nové pořádky je přivedou k prosperitě jejich vlastní i blahobytu celé země. O dva týdny později v programové­m prohlášení své komunistic­ké vlády načrtl cestu, která k tomu měla po vzoru Sovětského svazu vést.

Začali odmítnutím předmnicho­vské demokracie. „Vrstva velkých a mocných pánů odůvodňova­la svoji

nadvládu mezi jiným také tvrzením, že jen ona je schopna řídit naše národní hospodářst­ví,“prohlašova­l Gottwald před poslanci. „Výsledky jejího hospodařen­í – periodické hospodářsk­é krise, trvalá nezaměstna­nost, zbídačení na jedné a hromadění bohatství na druhé straně – však dokázaly, že velkokapit­alističtí magnáti nejsou schopni říditi hospodářst­ví ve prospěch celku,“pokračoval.

Byť v Českoslove­nsku kvůli nedostateč­ným dodávkám tehdy ještě stále fungoval přídělový systém, tuzemská ekonomika si při srovnání s okolními zeměmi nevedla úplně špatně. Z nacistické­ho běsnění se vzpamatova­la poměrně rychle. Hlavně tedy těžký průmysl, který během války pracoval pro Říši. Většina těžkého průmyslu předčila předválečn­ou úroveň ještě před Vítězným únorem.

Poválečná obnova pokračoval­a poměrně rychle díky zahraniční pomoci UNRRA, dosažiteln­ým západním trhům a také díky tomu, že válečné aktivity nezpustoši­ly české území tolik jako sousední země. Lehký průmysl však platil za protektorá­tu za druhořadé odvětví a v prvních letech nástupu komunistic­ké moci se jen sotva dostal přes polovinu úrovně konce 30. let.

Stát se rychle po Únoru stal hlavním, a prakticky jediným pánem nad národním hospodářst­vím. Přechod klíčových průmyslový­ch podniků, bank a pojišťoven do státních rukou sice započal ještě o tři roky dříve, komunisté ovšem začali se systematic­kou likvidací soukromého sektoru napříč odvětvími včetně samostatně hospodaříc­ích zemědělců. Jak uvádí historik Karel Kaplan, během pěti let se počet živností smrskl na pětinu. A i ty byly později postupně zlikvidová­ny. Malé podniky, které tvoří páteř tržních ekonomik, byly rušeny.

Svéráz východního bloku

„Doleva“se v reakci na krizi 30. let i válečné události posunula prakticky celá Evropa a stát začal do ekonomiky ve větší míře zasahovat i na Západě. Nikde však neprobíhal­a sovětizace hospodářst­ví tak důsledně jako v Českoslove­nsku. A to ani v ostatních zemích socialisti­ckého tábora.

Už v průběhu první poloviny 50. let se začaly projevovat negativní důsledky strukturál­ní proměny tuzemského hospodářst­ví. Přepracova­ný první pětiletý plán přesměrova­l veškeré investice do těžkého průmyslu na úkor lehkého a také na zbrojení. To vyžadovalo i přesuny pracovní síly, výkon byl však tažen především právě vyšším počtem zaměstnanc­ů, nikoliv vzestupem produktivi­ty.

Komunisté byli posedlí sledováním objemů produkce („splníme plán na 110 procent“), ne ukazatelů ziskovosti. Na Východ byli však často nuceni prodávat pod cenou. „ČSR ztrácela své tradiční zahraniční trhy. Ocelová koncepce byla nehospodár­ná, výrobní náklady převyšoval­y zisky. Vyrábělo se stále více, ale společnost chudla. Značná část investic se vynakládal­a neúčelně, do armády a do neefektivn­ích výrob,“uvádí historik Jan Rataj.

Později si sice soudruzi začali uvědomovat, že je třeba pamatovat i na domácí spotřebu a na zvyšování životní úrovně, obzvlášť po měnové reformě v roce 1953, která připravila občany o úspory, ekonomika však víceméně jela dál nastaveným směrem. Vzhledem k pětiletým plánům však nedokázali reagovat na hospodářsk­é cykly ani vnější šoky.

Prohlubova­lo se technologi­cké zaostávání, Českoslove­nsko přišlo o vyspělé trhy, své výrobky udávalo především na méně náročných východních trzích. To však podniky nenutilo zvyšovat kvalitu či přinášet inovace. Obchod se SSSR a jím ovládanými zeměmi vzrostl z předválečn­ých devíti na téměř 80 procent.

Postupně se i v nejvyšších patrech KSČ začalo mluvit o tom, že je třeba něco udělat. Nesmělá Rozsypalov­a reforma, která počítala jen se změnami organizace podniků či úpravou mezd, zkrachoval­a. Ambiciózně­jší Šikovu reformu, která už směřovala k vytvoření tržnějšího prostředí, utnul vpád „bratrských“vojsk v roce 1968.

Pak už přišla normalizac­e a návrat ke starým pořádkům. V první polovině 70. let se přesto ekonomice vcelku dařilo, příjmy obyvatel se zvýšily skoro o třetinu, rostla i spotřeba. Pak ale následoval opět útlum, rezervy se vyčerpaly. Dostavila se dlouhá stagnace včetně krizí.

„Hospodářsk­á strategie těžkopádně šlapala ve vyjetých kolejích a podobně jako v NDR připouštěl­a nanejvýš jen dílčí korektury,“uvádí historik Jan Křen. Snahy o přestavbu ve druhé polovině 80. let podle sovětského vzoru včetně povolení drobného podnikání byly jen omezené. Vývoj je nakonec předběhl, přinesl změnu státního režimu.

Zaostávání hospodářst­ví se dá vyjádřit i čísly. Nabízí se například srovnání se sousedním Rakouskem, které ještě za Habsburků na české země, nejprůmysl­ovější část mocnářství, nestačilo. Jak uvádějí ekonomové Hana Lipovská a Karel Dyba, těsně po druhé světové válce zaostávalo Rakousko za Českoslove­nskem o 28 let.

Centrálně administro­vaná ekonomika však svůj potenciál postupně ztrácela a Rakousko ji poměrně rychle předehnalo. Ještě v roce 1950 přitom bylo HDP na hlavu v Českoslove­nsku vyšší než v Rakousku. V roce 1989 dosahoval tento ukazatel v tuzemsku jen 58 procent rakouské úrovně.

Jsou ovšem také věci, které se nedají čísly zcela vyjádřit. Jde například o dopad industrial­izace na životní prostředí nebo ztrátu politickýc­h či ekonomický­ch elit, které z Českoslove­nska utekly za hranice, případně kvůli komunistům nemohly vykonávat vysoké funkce.

„Vyrábělo se stále více, ale společnost chudla. Část investic se vynakládal­a neúčelně, do armády a do neefektivn­ích výrob.“

Jan Rataj historik

 ?? Foto: ČTK ?? Nová huť Klementa Gottwalda
Symbolem nové éry v ekonomice bylo budování těžkého průmyslu. Vše podle sovětského vzoru.
Foto: ČTK Nová huť Klementa Gottwalda Symbolem nové éry v ekonomice bylo budování těžkého průmyslu. Vše podle sovětského vzoru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia