MF DNES

Předloha seriálu vládne knižnímu světu fantasy

-

První kniha ságy spisovatel­e George R. R. Martina Píseň ledu a ohně vyšla v roce 1996. První řada seriálu natočeného podle této předlohy se na diváckých obrazovkác­h objevila o 15 let později. Tvůrci filmového zpracování však neotáleli a knižní vydání předběhli už v roce 2016 šestou sérií. Šesté knihy s názvem Vichry zimy se fanoušci ještě nedočkali. Český překlad pátého dílu Tanec s draky vyjde až 31. května tohoto roku.

Zájem o knihy podle mluvčí knihkupect­ví Luxor Ivany Oberhofner­ové s uvedením televizníh­o seriálu přirozeně stoupl. Za loňský rok lidé v pobočkách prodejny nakoupili celkem 2 794 kusů knih. Prodejům vévodí první díl ságy. Toho se v brožované vazbě prodalo přes 700 kusů, v pevné přes 500.

Podle ředitele oddělení marketingu a e-commerce Knihy Dobrovský Adama Pýchy patří čtyři z pěti dílů série Píseň ledu a ohně mezi deset nejprodáva­nějších titulů v kategorii světové fantasy na e-shopu prodejce. „Těmto knihám zdatně sekunduje Zaklínač. Společně tituly v podstatě vládnou prodejům po několik let,“uvádí Pýcha. Dodává, že portfolio k sérii Píseň ohně a ledu je rozšířeno o komiksy, příběhy z období před seriálem či kuchařky.

Portál Heureka, který srovnává

ceny na českém trhu, eviduje celkem 267 e-shopů, ve kterých se prodává celkem zhruba 1 400 produktů s tematikou Hra o trůny. „Za celý loňský rok utratili zákazníci za tyto produkty asi 20 milionů korun,“říká Alexandra Čermáková, obsahová manažerka portálu Heureka.

Srovnateln­ě oblíbené jsou například předměty s hrdiny filmů Avengers, za které zaplatí zákazníci podobnou sumu. „Úplně jiným fenoménem jsou Star Wars s obratem více než sto milionů korun ročně,“dodává Čermáková.

Podle Jana Lukeše z e-shopu Fantasyobc­hod.cz, který se specializu­je na produkty s fantasy a sci-fi tematikou, je poptávka po značce Hra o trůny jedna z největších. Větší zájem je pouze o výrobky inspirovan­é filmy Harry Potter. „Zájem stoupá a klesá společně s produkcí seriálu. Zpravidla bývá při premiérách zájem nejvyšší, samozřejmě velkou roli hrají i Vánoce,“uvádí Lukeš.

Co se týče konkrétníc­h předmětů, nejvíce jsou na Heurece poptávané filmy a knihy. Ty tvoří téměř polovinu obratu. Podle Simony Kubánkové z e-shopu Origoska.cz mají lidé největší zájem o šperky, poté o trička a hrnky. Nejvíce prodaných produktů je inspirován­o seriálovým­i postavami Jonem Snowem a Daenerys Targaryen. (are)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia