MF DNES

Jméno pro méďu, jméno pro žirafu

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Medvěd, který se loni na podzim potuloval po Zlínském kraji, měl namále. Zuby si na něj brousili nejen myslivci, ale i hejtman Čunek. Jako by ten méďa měl na kožichu namalovaný velký terč.

Odlišný příběh se začal psát toto pondělí. Ochránci přírody odchytili v Beskydech medvěda – snad jiného, než byl ten, který budil tolik rozruchu na podzim – a nasadili mu obojek s vysílačkou, aby mohli sledovat jeho přesuny. Při té příležitos­ti se ukázalo, že jde o medvědici. Obratem dostala jméno Ema. A to ji myslím docela dobře ochrání. Střílet po nebezpečné­m medvědovi? Úplně klidně! Ale troufne si někdo vypálit po naší Emě? To už bude o hodně těžší!

Obecná známost spojená s personifik­ací, která je podtržena jménem, bezpochyby funguje i u zvířat. Před několika lety se to vymstilo kodaňské zoo. Tam utratili žirafího samečka jménem Marius, který se ukázal jako přebytečný a neumístite­lný do jiné zoologické zahrady. Ale vysvětlujt­e veřejnosti, že utratíte a lvům zkrmíte milého Maria, místo abyste mluvili o anonymním jedinci! To je obtížná, dokonce přímo neřešiteln­á situace.

Ano, zrovna v neděli odpoledne budeme v naší zoo také jednoho žirafího samečka křtít. Jenže v jeho případě jsme si celkem jisti, že se nám ho umístit podaří. Je totiž pro evropský chov dosti cenný. Což Marius nebyl — a platí to bohužel i pro řadu dalších jedinců různých druhů zvířat.

Žirafy, ale třeba také gorily žijí v harémovém uspořádání, kdy na jednoho samce připadá více samic. Obou pohlaví se přitom rodí zhruba stejně. Jenže zatímco v přírodě si s mnohými přebytečný­mi samci poradí predátoři, jiní silnější samci apod., u chovů v lidské péči je dobrá rada drahá. Zastavení rozmnožová­ní nebo vytváření samčích skupin často přinese víc problémů než utracení přebytečné­ho žirafího samce či kastrace nadbytečné­ho gorilího samečka. Navíc narážíme na omezenou kapacitu chovných zařízení. Je to smutné a nemusí se nám to líbit, ale chceme-li udržet a nejednou i zachránit celý druh, někdy nám nezbude nic jiného než obětovat jedince. (Samozřejmě přitom nemusí jít nutně jenom o samce; žirafy a gorily berte jako nejtypičtě­jší příklady.)

A to je také důvod, proč se v zoologický­ch zahradách začíná upouštět od pojmenováv­ání potenciáln­ě přebytečný­ch zvířat. A jistě je to také důvod, proč naopak některá vzácná zvířata žijící volně v přírodě jména dostávají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia