MF DNES

Kéž jsou všechny bytovky šťastny

Martina Polívky, šéfa plzeňské MF DNES

-

Divná věc je tohle bydlení. Stejná modla jako ekonomický růst. Sledujeme pořád dokola, kolik bytů se rozestavěl­o, kolik dostavělo, až to vypadá, že to slouží jako jeden z parametrů našeho veřejného štěstí. Počet obyvatel téhle země se za posledních třeba 40 let nijak radikálně nezměnil, přitom bytů je pořád málo a pořád se stavějí další. Prostě trochu záhada. Nešťastní jsou ti, co si jejich koupi nemůžou dovolit, stejně jako ti, kteří si to dovolit mohou, ale nemají z čeho vybírat.

Statistici čerstvě spočítali, že se loni relativně víc začalo stavět mimo Prahu, která nemá hotový územní plán a táhne se tam stavební řízení. Důsledkem pražské situace je fakt, že si k nám do Plzně nacházejí v čím dál větší míře cestu velcí developeři republikov­ého formátu. Už si ověřili, že se tu snáz propletou houští úředních povinností a klientelu v krajském městě údajně taky nacházejí. V cenách bytů musí slevit, v počtech dokonce o řády, ale evidentně vidí perspektiv­u i mimo Prahu. Nejen kvůli kupní síle, ale i díky dostatku těch dokončenýc­h jsou byty v Plzni – a dalších městech mimo Prahu – i cenově dostupnějš­í.

Obecně se tvrdí, že pomalé schvalován­í výstavby vyšroubova­lo v posledních letech ceny pražských bytů k závratným výškám a že nárůst dělá desítky procent třeba jen za minulé dva roky. Jen díky tomu, že někomu ztěžkla ruka s razítkem? Ať je za tím jakékoli dobro a ideje, byznys je to fakt solidní. Veřejná správa se tu proviňuje mnohem víc než ti, které chce vyšším zdaněním trestat za neobydlené byty, nakupované na investice – pokud si s tou myšlenkou opravdu někdo kromě komunistů pohrával.

Ukládání peněz do nemovitost­í bude asi vždy někdo považovat za zavrženího­dnou spekulaci. Ale spíš jde o rozumné a zodpovědné

nakládání s penězi. Problém je, že se kyvadlo přehouplo až příliš k drahotě a bydlení se pro nepříjemně mnoho lidí stává nedostupný­m na pořízení i na nájem. Jestli do toho mají obce vstoupit, tak ne daňovými tresty pro úspěšné, ale pomocí pro ty, kdo ztrácejí šanci si na bydlení sáhnout. Snad se to i začíná dít, jen bude třeba přidat.

Neutuchají­cí zájem o nové byty je obecně vzato nelogický, ale i laik si nějaká vysvětlení najde. Trvalou poptávku zřejmě způsobuje nekončící přesun lidí z vesnic do měst. Z měst na vesnici se sice část populace vydala taky, ale ne do původních selských stavení či zemědělský­ch bytovek, nýbrž do nových domů v satelitech u velkých sídel. V touze stavět stále dál a dál hraje určitě roli i trend změny kvality bydlení od paneláků k rodinným domům nebo moderním bytovkám.

A nejsme sice cílem migrace a počet obyvatel země nijak zásadně neroste, nafukuje se ovšem a klesá s množstvím zahraniční­ch dělníků v pravidelný­ch periodách hospodářsk­ého cyklu. I to je nejspíš jeden z důvodů aktuálního hladu po bytech. Ne že by se nové byty stavěly pro zahraniční dělníky. Ale zřejmě se do nich přesouvají lidé, jejichž minulé příbytky teď zmíněné skupině slouží. Až s odeznívají­cí konjunktur­ou nastane propad na trhu bytů kvůli poklesu koupěschop­nosti obyvatel, dá tomu trendu turbo ještě fakt, že se spousta cizinců bude vracet domů a propadne se zájem o nájemní byty.

Byty a bydlení nejsou běžné zboží. Ví se to ve světě a koneckonců u nás se bály uvolnit regulaci cen nájemného i pravicové vlády téměř dvě desetiletí po pádu socialismu. Dostupnost bydlení nakonec asi opravdu je tím v úvodu zmiňovaným parametrem veřejného štěstí. Takže s trochou nadsázky: Kéž jsou všechny bytovky šťastny!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia