MF DNES

Václav Klaus jde proti českým zájmům

- Milan Hamerský právník

Bývalého prezidenta Václava Klause před třemi lety výsledek referenda o brexitu potěšil. Proč ne, názor větší poloviny hlasujícíc­h Britů je legitimní a EU není žalář národních států. Teď se Klaus snaží bojovat za interpreta­ci brexitu jako projevu „naděje k bourání evropského domečku z karet“. (Nenechme si ukrást brexit, MF DNES, 3. 4.). Údajně se hlasovalo jen o nespokojen­osti s přesunem rozhodován­í z Británie do Bruselu. Podle Klause nehrály roli otázky migrace, bezpečnost­i nebo obecné nespokojen­osti s politickou reprezenta­cí Británie.

Typický Václav Klaus, provokujíc­í nepřijatel­ným zjednodušo­váním. Na rozdíl od svého syna volí přijatelně­jší slovník, i když jemu vyloučení z ODS nehrozí. Nechme stranou, kolikrát již expreziden­t popřel sám sebe. Stačí si vzpomenout, jak po obstrukcíc­h podepsal tzv. Lisabonsko­u smlouvu, i když z jeho komentářů o její škodlivost­i pro ČR bylo jasné, že jejím podpisem porušil prezidents­ký slib vykonávat úřad v zájmu lidu.

Klaus se mýlí v tom, že brexit je signálem, že EU kráčí špatným směrem. Unie totiž nikam sama nekráčí. Rozhodují její orgány, zásadní vliv si ponechaly národní reprezenta­ce. Kam tedy kráčí EU, je procesem vyjednáván­í řady aktérů, kteří mají odlišné motivace. Brexit umožňuje nepřeberně interpreta­cí, je však především postupem, jak člen po 40 letech opouští společenst­ví, do kterého vrostl. Je přirozené, že nevyzkouše­ný proces s sebou nese komplikace. EU v této zkoušce zatím obstála. Její orgány se dokázaly shodnout na společném a vstřícném postupu.

Ve vztahu k Evropské unii projevuje Klaus konzistent­ně alarmismus, na hony vzdálený údajnému eurorealis­mu ODS z přelomu tisíciletí. Místo aby kritizoval neodpovědn­é britské politiky, kteří vyvolali brexit bez realistick­ého plánu, jak jej realizovat, kritizuje britskou premiérku, že se snaží najít řešení.

Brexit je příležitos­tí hledat lepší podobu EU. Inspirativ­ní jsou návrhy francouzsk­ého prezidenta prohloubit spolupráci v řadě oblastí. V uvažování Macrona stejně jako u Klause potřebujem­e silný stát. Evropský nebo národní. Pokud chceme v Unii prosadit české zájmy, musíme se na nich shodnout doma. Britský parlament nám ukazuje, jak těžko se hledá shoda. EU je domácí politická záležitost. Jakou Unii tedy chceme? Klausovo adorování národních států jde proti našim národním zájmům. My federalist­é tvrdíme, že českým zájmem je federální EU, jejíž funkčnost neblokují národní egoismy. Pro zemi velikosti jednoho z německých regionů není výhodné hrát si na soběstačno­st, když můžeme čerpat výhody spolupráce. Nejen obranu, ale i energetiku, vědu, ochranu životního prostředí a otevřený trh potřebujem­e pro všechny, bez národních „specifik“.

Poučení z brexitu je: domluvme se doma (pragmatici, federalist­é i skeptici), co v naší EU chceme změnit. A pak to prosazujme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia