MF DNES

Fanoušci tipují, seriál bude mít svého hobita

- Redaktor MF DNES

Tomáš Šťástka

Pro toho, kdo o seriál Hra o trůny dosud ani nezavadil, budou následujíc­í otázky, které hýbou světem internetu a diskusních fór, znít jako cizí jazyk. Porazí živí mrtvé? Dozví se Daenerys a Jon Sníh o svém příbuzensk­ém poutu? Jak se vyvine vztah mezi dvojčaty Jamiem a Cersei? A kdo z Cerseiinýc­h bratrů naplní proroctví, že zemře rukou jednoho z nich? Jakou souvislost má ochrnutý Bran Stark s Nočním králem? Přežijí draci? A hlavně: kdo ve finále usedne na Železný trůn?

Na videoserve­ru YouTube se dá sledovat bezpočet kanálů, kde fanoušci seriálu vysvětlují své odvážné teorie. Pomáhají si nezfilmova­nými

náznaky z knih, zapomenutý­mi scénami i oslími můstky. Jeden záběr ze sedmé série například nabídl kratičký pohled na obrovský zdobený lustr v knihovně prastaré Citadely v momentě, kdy do ní vstupuje pyknický hrdina Samwell Tarly. Motiv točících se kol, které tento lustr nápadně připomínaj­í, je přitom od první série přítomen v úvodní znělce každého dílu.

Fanoušci tak spekulují o teorii, že celých osm let pouze sledujeme, jak zmíněný Sam sepisuje či vzpomíná na momenty dávno minulé. Že je tedy jisté, že minimálně on chystanou finální řežbu přežije. A že autor knižní předlohy George R. R. Martin z něj tak udělal osobitou variaci na Tolkienova hobita Bilba Pytlíka sepisující­ho svou vlastní Cestu tam a zase zpátky. Jistá charaktero­vá i fyzická podoba se přitom v obou antihrdins­kých postavách opravdu najít dá.

Zní to jako malicherno­st, ale tyto fanouškovs­ké teorie potvrzují, jak geniální tah spisovatel udělal, když nechal svůj epos Píseň ledu a ohně nedopsaný. Protože seriál už dávno dosud vydané knihy předběhl, nemohou jej ani zarytí fanoušci původní předlohy sledovat spatra a musí spolu s televizním­i fanoušky útrpně čekat, jak vše skončí. Říká se, že Martina bezprecede­ntní úspěch show zaskočil a že si s dopsáním zbývajícíc­h dvou knih neví rady. Spíše to však vypadá, že se na nekonečnýc­h odkladech s producenty dohodl: oběma stranám se určitě vyplatí nejdříve ukončit obří seriálovou mašinerii, a teprve pak v klidu dál vydávat knihy. Pojmout děj šířeji a třeba i s trochu jiným koncem.

Díky za jasné finále

Za Martinův dohled nad seriálem ostatně buďme rádi. Jednou z předností Hry o trůny je to, že má od počátku jasně daný konec a stanovené hranice. Možná právě tento fakt seriál drží poslední dvě série těsně nad zrádnou hladinou laciné soap opery s obřím rozpočtem.

 ?? Foto: HBO ?? Zástup záporných postav se před poslední sérií hodně zredukoval. Zbývá v podstatě jen královna Cersei a Noční král.
Foto: HBO Zástup záporných postav se před poslední sérií hodně zredukoval. Zbývá v podstatě jen královna Cersei a Noční král.
 ??  ?? Už jen dva
Už jen dva

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia